Radicalii pun "Minimul Naţional Maghiar" pe masa PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Birourilor Permanente ale Consiliului Naţional Secuiesc şi Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, desfăşurată sâmbătă, la Târgu Mureş, a marcat, după doi ani de disensiuni,

Birourilor Permanente ale Consiliului Naţional Secuiesc şi Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, desfăşurată sâmbătă, la Târgu Mureş, a marcat, după doi ani de disensiuni, reconcilierea între reprezentanţii celor două organizaţii.
Liderul CNMT, episcopul Laszlo Tokes, a salutat acordul de principiu al bisericilor istorice maghiare din Transilvania privind proiectele autonomiste. El a spus că, la începutul lunii decembrie, se va convoca Adunarea Birourilor Permanente ale CNMT şi CNS, la care va fi invitat şi UDMR, pentru stabilirea datei referendumurilor privind ţinutul Secuiesc şi formularea unui document comun de revendicări, numit "Minimul Naţional Maghiar", ce va fi prezentat cancelariilor de la Bucureşti şi Bruxelles. "Va fi un document de voinţă politică asupra autonomiei, semnat de cei mai reprezentativi membri ai vieţii politice, civice şi administrative a maghiarilor din România. Dacă UDMR nu doreşte sau nu acceptă organizarea de referendumuri oficiale, cel puţin să ne sprijine politic, moral şi material, cu infrastructura, pentru aceste referendumuri neoficiale, interne, dar democratic legitime", a mai arătat Tokes Laszlo. La rândul său, Fodor Imre, preşedintele interimar al Consiliului Naţional Secuiesc, şi-a exprimat speranţa că acest document va fi semnat şi de UDMR. "Dacă există o înţelegere de principiu asupra solicitărilor ungurilor din România, atunci cred că UDMR va semna. Nu cerem absolut nimic în plus faţă de ceea ce am cerut şi până acum, şi nimic din ceea ce n-ar fi în programul UDMR", a subliniat Fodor.
Fluturaşi despre problemele psihice ale şefului CNS
În noaptea de vineri spre sâmbătă, înainte de întâlnirea Birourilor Permanente ale Consiliului Naţional Secuiesc şi Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, la sediile Uniunii Civice Maghiare, a Centrului diaconic reformat şi în alte locuri din Târgu Mureş au fost răspândiţi sute de fluturaşi în care se arăta că noul preşedinte al CNS, Fodor Imre, suferă de probleme psihice, fiind deci incompatibil cu funcţia pe care o deţine. Fodor a replicat că, în primul rând, denigratorii săi nu cunoşteau limba maghiară, unul dintre cuvinte fiind scris greşit cu carioca, peste foaia volantă copiată la xerox după un articol. Pe de altă parte, el a arătat că este a treia oară, din 2003, când se pune aceeaşi problemă pe tapet. "În 40 de ani de muncă, niciodată nu am fost bolnav grav. A fost însă o perioadă de oboseală, când am fost internat pe o problemă endocrinologică şi acolo, din exces de zel, mi s-a făcut analiza psihică. Au furat acea fişă de analiză, iar la copiere la xerox au acoperit pe "nu" şi a ieşit că sufăr de sindrom nevrotic reactiv. Această procedură de denigrare a mea nu numai că e inumană, ci şi imbecilă", a declarat Fodor Imre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite