ROMANIA PREELECTORALA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un primar de comuna costa 65 milioane lei Partidele trebuie sa declare tuica primita in campanie Primirea pentru campania electorala de catre partidele politice a subventiilor de la buget sau a

Un primar de comuna costa 65 milioane lei
Partidele trebuie sa declare tuica primita in campanie
Primirea pentru campania electorala de catre partidele politice a subventiilor de la buget sau a donatiilor de la persoane fizice si firme se face numai prin mandatarul financiar desemnat in acest scop de conducerea partidului, orice suma primita in alte conditii fiind preluata ca venit la bugetul de stat, a declarat, ieri, Paul Miercan, consilier al Curtii de Conturi. Mandatarul are obligatia de a tine evidenta contabila a operatiunilor financiare, el putand obtine aceasta calitate numai dupa ce face un anunt in acest sens in presa. Un partid poate avea mai multi mandatari, in acest caz trebuind sa li se delimiteze competentele si sa aiba un coordonator. Veniturile obtinute dupa inceperea campaniei electorale pot fi utilizate numai daca, in prealabil, sunt declarate Curtii de Conturi. Chiar si veniturile in natura, fie ca este vorba de rosii sau tuica, trebuie evaluate si declarate. Reprezentantii institutiei au spus ca este interzisa finantarea campaniei electorale de catre donatori cu datorii la buget sau firme straine, regii autonome, sindicate si fundatii. Limita maxima a cheltuielilor este cuprinsa intre 5,6 milioane lei pentru un post de consilier comunal si 56 milioane lei pentru un consilier judetean sau pentru consilier general al Municipiului Bucuresti. Limita maxima pentru primari variaza intre 65 de milioane lei pentru un primar de comuna si 28 miliarde lei pentru Primaria generala a Capitalei.
85.000 de stampile - pregatite pentru alegerile locale
Efortul bugetar pentru organizarea alegerilor locale se ridica la peste 100 miliarde lei, a informat, ieri, la videoconferinta cu prefectii, Gabriel Oprea, ministrul delegat pentru a Administratie si Interne. Pentru alegeri, MAI a comandat la Monetaria Statului confectionarea a 85.000 stampile cu mentiunea "votat" (cate cinci stampile pentru fiecare din cele 16.670 de sectii de votare). De asemenea, au fost comandate la BNR circa 10.000.000 de timbre autocolante, care vor fi repartizate pe judete, corespunzator numarului de cetateni cu drept de vot. Pentru cheltuielile materiale aprobate prefecturilor s-au deschis credite de 105 miliarde lei, fiind repartizate deja 88 miliarde lei, in vederea asigurarii fondurilor necesare imprimarii buletinelor de vot si pentru tiparirea proceselor verbale de constatare a rezultatelor alegerilor. Gabriel Oprea a cerut prefectilor sa se ingrijeasca de acuratetea reproducerii pe buletinele de vot a celor 41 de insemne electorale ale formatiunilor politice participante la alegeri. Insistand asupra transparentei, oficialul guvernamental a cerut ca efectuarea oricaror cheltuieli din fondurile bugetare pentru alegeri sa se faca pe criterii economice, cu reflectarea corespunzatoare in documentele financiar-contabile.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite