Puterea pierde Senatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia de guvernare nu-şi mai poate aproba legile în Senat, chiar dacă are o majoritate la limită. Prezenţa integrală a senatorilor PDL, UDMR şi UNPR este imposibil de asigurat.

Senatorul Mircea Banias a demisionat din PDL şi se va înscrie în PC. Decizia sa complică algoritmul parlamentar la Senat. Coaliţia de guvernare, formată din PDL, UDMR şi UNPR are 68 de senatori, exact cât numărul de voturi necesar pentru a-şi aproba proiectele de lege. PSD şi PNL au 66 de voturi, dar Opoziţia este, de ieri, în grevă parlamentară.

Pentru a-şi aproba legile cel mai importante, cele cu caracter organic,  senatorii Puterii ar trebui să aibă o prezenţă de 100%. Senatorul UDMR Attila Verestoy şi-a luat concediu medical pentru toată luna februarie, el având un accident de circulaţie în noiembrie. Mai mult, unul dintre senatorii majorităţii, Iulian Urban, a demisonat din PDL, dar a anunţat că va vota, în continuare, alături de acest partid. Rămâne de văzut care va fi determinarea sa, în condiţiile în care el a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat de senator.

Situaţia se poate schimba doar dacă Mircea Geoană, exclus recent din PSD, se va alătura Puterii. Pe de altă parte, patru dintre senatorii Puterii au şi calitatea de ministru - Traian Igaş, Anca Boagiu, Cristian Diaconescu şi Marko Bela. Prezenţa lor la Parlament a fost tot timpul o problemă, senatorii PDL explicându-i lui Emil Boc că din cauza acestor absenţe sunt probleme în această Cameră.

Lipsă de cvorum

De altfel, şedinţa în plen a Senatului a fost suspendată, ieri,  din lipsă de cvorum înainte de ora prevăzută în program, după ce, în urma apelului nominal, s-a constatat că în sală mai erau numai 63 de senatori. După alegerea Biroului Permanent al Senatului, Opoziţia a părăsit sala.

Apelul nominal a fost făcut la solicitarea viceliderului grupului PSD Alexandru Cordoş, care a remarcat că în sală nu mai exista cvorumul de şedinţă necesar. Imediat, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a convocat o şedinţă extraordinară de grup parlamentar, iar preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a solicitat expres prezenţa premierului Emil Boc.

Opoziţia blochează comisiile

Pe de altă parte, greva parlamentară declanşată, ieri, de USL va duce la blocarea lucrărilor la şapte din cele 16 comisii ale Senatului. În aceste comisii, Opoziţia are mai mulţi senatori decât Puterea, şi în absenţa senatorilor PSD şi PNL nu va exista cvorum.

În această situaţie se află Comisia juridică unde se discută, practic, proiectele de lege cu cea mai mare „greutate". În aceeaşi situaţie se află comisiile de buget-finanţe şi cea  economică, unde sunt trimise legi importante cu impact financiar. Comisia de apărare va rămâne, de asemenea, fără cvorum şi în aceeaşi situaţie vor fi comisiile de apărare de politică externă, de muncă şi cea pentru cultură.

Potrivit unor surse democrat-liberale, decizia lui Banias de a demisiona din PDL vine în contextul problemelor din ultimul an pe care le-a avut cu justiţia. El a fost cercetat într‑un dosar legat de returnări ilegale de TVA, însă a fost scos de sub urmărire penală.

Cum se va desfăşura greva USL

USL a intrat ieri, oficial, în grevă parlamentarii PSD şi PNL participând doar la şedinţele de alegere ale conducerilor celor două Camere. Protestul parlamentar urmăreşte  schimbarea Guvernului şi  declanşarea alegerilor anticipate. Parlamentarii USL au votat propunerea avansată de preşedintele PSD, Victor Ponta, potrivit căreia nu vor folosi în scop personal niciun drept bănesc rezultat în perioada protestului parlamentar, banii respectivi urmând a fi „îndreptaţi" către o direcţie „văduvită" de Guvern.

Liderul PSD a propus, totodată, ca parlamentarii USL să nu participe la lucrările Birourilor Permanente, ale plenului şi ale comisiilor. Ponta a mai propus ca participarea parlamentarilor USL la acţiunile de reprezentare internaţională să fie strict limitată la cele care ţin de intetresele naţionale, orice alte deplasări urmând să înceteze.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite