Puterea, la proba votului în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii dezbat astăzi moţiunea Opoziţiei pe teme de politică externă, al cărei rezultat va arăta dacă Puterea mai are majoritate.Moţiunea vine pe fondul ameninţărilor liderilor Opoziţiei, potrivit cărora mai mulţi parlamentari PDL ar urma să-şi anunţe plecarea din partid.

Liderii USL mizează pe faptul că diferenţa de un singur vot dintre Putere şi Opoziţie în Senat ar putea fi „spulberată" la moţiune tocmai prin „trădarea" unor democrat-liberali. Potrivit Regulamentului Senatului, moţiunea simplă se adoptă cu votul secret al majorităţii senatorilor, adică 69, atât cât are Puterea. Opoziţia însumează în acest moment 68 de voturi, calcul care-i include pe senatorii PSD, PNL şi PC. La vot nu poate participa însă Cătălin Voicu (PSD), aflat în arest.

Şansele Opoziţiei de a-şi demonstra superioritatea în Senat sunt în aceste condiţii scăzute, chiar dacă rândurile i-ar fi îngroşate prin trecerea democrat-liberalului Şerban Rădulescu la conservatori. Potrivit unor voci, Rădulescu ar urma să-şi anunţe demisia din PDL săptămâna aceasta. Pe lângă negocierile purtate pentru convingerea altor reprezentanţi ai actualei coaliţii majoritare, liderii Opoziţiei mizează şi pe nemulţumirile senatorilor din tabăra lui Vasile Blaga, perdantul alegerilor interne din PDL.

„Paie pe foc" a pus ieri şi deputatul Mircea Giurgiu. Fostul democrat-liberal a susţinut că „cel puţin un senator, dacă nu mai mulţi" îşi va anunţa în cursul acestei săptămâni demisia din PDL. „Ştiu pentru că mi-au zis şi mie să vin cu ei, dar am refuzat. Este vorba despre cel puţin un senator, dacă nu mai mulţi, şi în jur de cinci deputaţi", a declarat Giurgiu  pentru „Adevărul".

Mai încurajator pentru Opoziţie a fost însă scenariul prezentat ieri de fostul şef al conservatorilor, Dan Voiculescu. El a susţinut că aproximativ 20 de parlamentari PDL se pregătesc pentru un alt proiect politic". Seria declaraţiilor „ameninţătoare" la adresa Puterii a fost deschisă însă de preşedintele PNL Crin Antonescu. „Luni, vom avea oficial şi scriptic majoritatea în Senat", a anunţat liberalul.

Coaliţia: rateu după rateu

Pe lângă succesul negocierilor şi nemulţumirile oamenilor lui Blaga din Senat, şansele Opoziţiei sunt alimentate şi de lipsa de mobilizare a coaliţiei. Aceasta a făcut ca solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii privind scăderea TVA-ului la alimente de la 24 la 5% să fie respinsă.

Tot Senatul a adoptat şi o iniţiativă legislativă prin care se propune scăderea impozitului pe venit de la 16 la 13% pentru salarii şi pensii. Absenţele PDL au făcut şi ca proiectul privind disponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor să fie respins. La fel s-a întâmplat şi cu textul privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin.

"Mai mulţi parlamentari vor pleca de la Putere. Cel puţin un senator, dacă nu mai mulţi, şi în jur de cinci deputaţi!"
Mircea Giurgiu
deputat

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite