Puterea din PSD migrează spre sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile vedete în PSD sunt acum constănţenii lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Vasile Dâncu, şeful PSD Cluj şi liderul faimosului "Grup de la Cluj", a fost ieri "decapitat" Cea

Noile vedete în PSD sunt acum constănţenii lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Vasile Dâncu, şeful PSD Cluj şi liderul faimosului "Grup de la Cluj", a fost ieri "decapitat"

Cea mai performantă organizaţie a PSD, filiala din Constanţa, ridică acum pretenţii la Ministerul Turismului, Mediului şi al Transporturilor.

Centrul de putere din PSD se mută acum spre sudul ţării, unde filialele conduse de Radu Mazăre şi Liviu Dragnea sunt considerate performerii alegerilor în PSD. Mai mult, Mircea Geoană are o stimă deosebită faţă de organizaţia din Constanţa, care a găzduit şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru că "au câştigat".

Pentru că a avut un rezultat slab în alegeri, aproximativ 6% în municipiul Cluj-Napoca şi 16% în judeţ, conducerea PSD Cluj, în frunte cu Vasile Dâncu a fost dizolvată. Alături de PSD Cluj, au mai fost dizolvate conducerile a cinci filiale.

Pentru a stimula competiţia internă în partid, Geoană a instituit un sistem de recompense şi pedepse pentru liderii din teritoriu. Pe lângă diplome şi medalii onorifice, ei vor fi declaraţi eligibili şi pentru portofolii guvernamentale.

De altfel, ieri, s-a discutat şi despre viitorul Cabinet PSD, despre care Geoană a spus că "va avea două-trei ministere în plus". Pe lângă fruntaşii din alegeri, un loc asigurat îl au Cristian Diaconescu, Dan Nica sau Liviu Dragnea.

În septembrie se aşteaptă Congres

Surse din PSD susţin că în septembrie în partid se va organiza un congres. Motivul este desemnarea candidatului la preşedinţie, însă motivul ascuns este înlocuirea lui Mircea Geoană de la şefia partidului şi restabilirea raporturilor de putere din PSD. Potrivit surselor citate, în partid se vehiculează numele lui Miron Mitrea drept viitorul preşedinte al PSD.

Înainte de alegerile locale, unii lideri din PSD comentau că, dacă partidul obţine un scor slab, atunci echipa lui Geoană va fi înlocuită cu trioul Iliescu-Năstase-Mitrea. Liderii ardeleni erau cei care s-ar fi pronunţat atunci împotriva acestei mişcări.

Cine este "Grupul de la Cluj"

Vasile Dâncu, Ioan Rus şi Vasile Puşcaş sunt cei mai cunoscuţi exponenţi ai aşa-numitului "Grup de la Cluj". Ei au fost artizanii realegerii lui Geoană în fruntea PSD. Dacă Dâncu este considerat strategul, lui Rus i s-a atribuit rolul de "eminenţă cenuşie".

Acesta se pare că ar fi stat la baza mazilirii lui Năstase din funcţia de preşedinte executiv şi a îndepărtării lui Mitrea din prima linie şi în spatele încercărilor de înlăturare a lui Iliescu şi Hrebenciuc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite