Propunerea lui Rus aprinde controverse in PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD Cluj va propune Delegatiei Permanente un proiect de descentralizare si "calibrare regionala" a partidului de guvernamant si va sustine ca orice negociere privind Transilvania sa se faca la Cluj

PSD Cluj va propune Delegatiei Permanente un proiect de descentralizare si "calibrare regionala" a partidului de guvernamant si va sustine ca orice negociere privind Transilvania sa se faca la Cluj sau in oricare alt oras din zona, a declarat, duminica, liderul filialei judetene, Ioan Rus. Potrivit acestuia, PSD are nevoie de programe politice adaptate nevoilor de modernizare si integrare europeana pe care comunitatile le resimt. "Trebuie sa avem curajul descentralizarii si in politica partidelor. Cred ca si noi in PSD vom gasi calea calibrarii regionale a partidului. Este un imperativ pragmatic, s-au realizat obiective globale, cum vor trebui implementate modele pragmatice locale si regionale", a precizat Ioan Rus intr-o conferinta de presa. El a afirmat ca programul electoral pe care l-a propus clujenilor in campania electorala a fost o parte din programul social-democrat pentru Transilvania, enuntat in urma cu cativa ani, si care va fi continuat. Propunerea lui Rus a starnit deja controverse in interiorul partidului de guvernamant.
Vasile Puscas: "O incercare de apropiere a politicii de cetatean"
Ministrul delegat Vasile Puscas, negociator-sef cu Uniunea Europeana, spune ca propunerea liderului filialei judetene Cluj a PSD, Ioan Rus, privind descentralizarea si "calibrarea regionala" a partidului de guvernamant, trebuie interpretata ca o incercare de apropiere a politicii de cetatean. Puscas a declarat, luni, ca dorinta de apropiere de cetateni este sau ar trebui sa fie o aspiratie a tuturor partidelor politice din Romania. Formatiunile politice trebuie sa isi reevalueze rolul pe care il joaca in noul context al amplificarii dezbaterilor si al dezvoltarii mass-media, in ultimii ani. Puscas a evitat sa se pronunte transant "pentru" sau "impotriva" proiectului sustinut de Ioan Rus si a precizat ca, miercuri, cand se va discuta aceasta propunere la nivel central, el va fi plecat la Bruxelles, unde va participa la Conferinta de Aderare la UE.
Victor Ponta: "Propunerea mi se pare corecta"
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, se declara de acord cu Ioan Rus: "Propunerea mi se pare corecta. Este nevoie de un mai bun raport de putere intre centru si teritoriu. Nu sunt insa de acord cu ideea ca noi, de la Bucuresti, nu putem spune Clujului, spre exemplu, ce sa faca".
Marian Oprisan: "Nu inteleg de ce vorbeste de baroni de Vrancea"
Marian Oprisan, liderul PSD Vrancea, considera ca Ioan Rus nu are motive sa nominalizeze Vrancea ca exemplu negativ nici prin prisma rezultatelor la locale - care au fost de exceptie - si nici la capitolul "baroni". "Cetatenii judetului Vrancea au demonstrat, de domeniul evidentei, ca aici nu exista baroni, ca am avut o relatie foarte apropiata cu cetatenii si cu problemele pe care acestia le au. Datorita lor am obtinut un procent de 52,06% pentru Consiliul Judetean", a declarat, luni, Marian Oprisan. "Daca totusi domnul Ioan Rus a nominalizat Vrancea, nu pot sa inteleg de ce domnia sa vorbeste de baroni la Vrancea, in conditiile in care a facut parte din grupul de control al PSD care a verificat activitatea mea in Vrancea in anul 2002, analiza care a stabilit cu certitudine nevinovatia mea", a afirmat Oprisan. In opinia liderului PSD Vrancea, demisia unor sefi de organizatii este un lucru firesc atat timp cat acestia au pierdut alegerile. Potrivit lui Oprisan, Vrancea poate fi luata ca model din acest punct de vedere, "in sensul ca acei colegi care nu si-au indeplinit criteriile de performanta au demisionat". "Eu nu am candidat la Cluj. Daca as fi facut-o, probabil ca ar fi existat vreun motiv din partea domnului vicepresedinte Ioan Rus sa faca vreun comentariu pe aceasta tema. Cum eu am candidat la Vrancea si avand in vedere rezultatele de exceptie obtinute, nu cred ca exista motive pentru eventuale comentarii".
Ioan Solcanu: "Mi se pare prea mult"
"Propunerea d-lui Ioan Rus mi se pare mult prea mult", a declarat, ieri, vicepresedintele PSD, Ion Solcanu. El a spus ca, in opinia sa, un partid nu poate fi descentralizat, ci trebuie sa actioneze unitar. "Chestiunile regionale pot fi extrase din programul national al partidului si tratate diferit, dar partidul in sine nu poate fi regionalizat", a adaugat liderul senatorilor pesedisti. El a sustinut ca nu a inteles prea bine afirmatiile lui Rus si ca asteapta de la acesta lamuriri in sedinta de miercuri a Delegatiei Permanente.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite