Propunerea lui Geoană, nerealistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul PSD de eliminare a imunităţii este criticat de politologi, care atrag atenţia că opoziţa nu va mai putea fi protejată de abuzurile puterii Proiectul PSD de modificare a

Proiectul PSD de eliminare a imunităţii este criticat de politologi, care atrag atenţia că opoziţa nu va mai putea fi protejată de abuzurile puterii

Proiectul PSD de modificare a Constituţiei pentru eliminării imunităţii parlamentarilor, miniştrilor şi preşedintelui este văzut de analişti ca un pericol pentru democraţie.

"Intenţia de eliminare a imunităţii este periculoasă, excesivă", comentează politologul Cristian Pârvulescu propunerea PSD. "Imunitatea nu este un privilegiu, ci un element esenţial al democraţiei reprezentative", spune el, funcţia ei fiind protejarea opoziţiei.

După părerea sa, ideea PSD vizează revizuirea radicală a imunităţii, dar lasă fără substanţă rolul de principal partid de opoziţie al social-democraţilor.

Fostul preşedinte al Pro Democraţia consideră că PSD intră în discursul antiparlamentar lansat de preşedintele Traian Băsescu, apropiindu-se de poziţii precum cea a consilierului prezidenţial Cătălin Avramescu, adept al reducerii totale a imunităţii.

Pârvulescu spune că este posibil ca partidul condus de Geoană să încerce în continuare protejarea lui Adrian Năstase. "Vor însă să se salveze, distrugând Parlamentul?! Opoziţia trebuie protejată", spune el, întrebându-se dacă nu cumva PSD a căzut pradă populismului.

Cristian Preda: "O propunere absurdă"

"Este vorba de o propunere făţarnică", spune consilierul prezidenţial Cristian Preda. "Geoană aruncă vorbe în vânt. Este o lipsă de consistenţă dramatică la liderul opoziţiei", comentează el, adăugând că "faptul politic fundamental este refuzul PSD de a permite accesul Justiţiei la dosarele lui Mitrea şi Năstase".

Preda a precizat că instituţia imunităţii este foarte serioasă şi este consacrată în toate democraţiile. După părerea sa, Mircea Geoană a arătat "imaturitate politică", avansând o propunere "năstruşnică, nejustificată, absurdă".

PSD are modificări mai ample

Vicepreşedintele PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, precizează că propunerea nu este o aventură politică a lui Mircea Geoană, ci face parte dintr-o strategie asumată de partid.

El spune că PSD propune un singur tip de imunitate, limitată la declaraţii şi atitudini politice pe durata mandatului, pentru toţii demnitarii: preşedinte, parlamentari, miniştri, foşti miniştri.

PSD va supune opiniei publice un pachet legislativ privind modificări de adus Constituţiei - privind imunitatea, legea răspunderii ministeriale, precum şi o iniţiativă privind numirea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, la propunerea CSM.

Pachetul legislativ priveşte depolitizarea Justiţiei, iar după dezbaterea sa publică, PSD îl va depune în Parlament. Dacă va fi votat, social-democraţii se pregătesc pentru referendum pentru modificarea Constituţiei, după cum precizează Bogdan Niculescu Duvăz.

Situaţia imunităţii în alte ţări

Instituţia imunităţii este legiferată diferit în lume. În 26 de ţări, imunitatea priveşte orice procedură judiciară, în 42 vizează numai procedura penală, cu excepţia delictului flagrant, în 10 aceasta se aplică exclusiv domeniului răspunderii civile, iar în patru state imunitatea nu este consacrată.

În Statele Unite, preşedintele beneficiază de imunitate. El nu poate fi pus sub acuzare de Congres decât cu votul a două treimi din membri.

În Spania, Olanda, Elveţia şi Grecia, imunitatea parlamentarilor poate fi ridicată numai de instanţe speciale.

În Marea Britanie şi Malta, Parlamentul poate exercita funcţii de natură juridică.

În Belgia şi Franţa, cererea de ridicare a imunităţii trebuie facută de procurorul general, care depune în acest sens un dosar spre consultarea deputaţilor.

În Parlamentul European funcţionează o dublă imunitate - cea reglementată la nivelul PE şi cea prevăzută de legislaţia ţărilor din care provin eurodeputaţii. (Bogdan Costache)

Preşedintele României se bucură de imunitate
Articolul 84, Constituţia României

Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului
Articolul 72, Constituţia României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite