Proiect de bir pe averile foarte mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa pe averile mari va fi decisă de deputaţi
Taxa pe averile mari va fi decisă de deputaţi

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativă pentru instituirea unui impozit anual de 0,5% asupra averii persoanelor fizice, care depăşeşte pragul de 500.000 euro.

Propus spre aplicare chiar din acest an, impozitul ar urma astfel să fie calculat în funcţie de patrimoniul deţinut de persoana fizică şi de familie, inclusiv de cel aparţinând copiilor minori.

Bunurile de lux, impozitate

Conform propunerii legislative, vor fi impozitate clădirile şi terenurile, bunurile de lux, bijuteriile precum şi banii pe care îi deţine un contribuabil şi familia acestuia (soţul sau soţia împreună cu copiii minori). Procentul de 0,5% avansat de iniţiativa deputatului PSD ar face ca pentru o avere de un milion de euro impozitul care ar trebui plătit să fie de 5.000 de euro.

Proiectul de lege mai stabileşte că impozitul pe avere datorat se va calcula ţinând seama şi de datoriile care grevează bunurile ce compun patrimoniul, dar şi de impozitele şi taxele deja plătite pentru aceste bunuri. Modul în care va fi aplicat impozitul stabilit prin propunerea lui Surupăceanu nu a fost, deocamdată, lămurit, deoarece iniţiatorul nu a adus detaliile necesare.

Premierul Emil Boc a evitat, ieri, să comenteze iniţiativa lui Mugurel Surupăceanu, rezumându-se la a spune: "Întâi bugetul, pe urmă discuţii de acest fel". Boc a amintit însă că proiectul de buget pentru 2010 nu prevede majorări de taxe şi de impozite, iar o eventuală modificare a sistemului de taxare nu poate fi gândită decât pentru anii următori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite