Programul de guvernare al PSD: Facilităţi fiscale pentru tineri şi angajatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat
Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat

Subvenţionarea dobânzii la creditele angajate de tinerii sub 35 de ani pentru construirea primei locuinţe şi scutirea de la coplata în sistemul sanitar a pensionarilor cu pensii mai mici de 1500 de lei sunt doar două din măsurile conţinute în Programul de guvernare pe care PSD îl va lansa la Congresul extraordinar din 16 octombrie.

În secţiunea destinată ocupării forţei de muncă, social-democraţii propun pentru stimularea primei angajări ca tinerii să fie scutiţi, în primele 12 luni, de la plata contribuţiilor sociale datorate pe câştigul salariul brut. În acelaşi timp, contribuţiile datorate de angajatori care fac astfel de încadrări ar urma să fie reduse la jumătate.

Alte măsuri vizează:

-    Acordarea de stimulente angajatorilor care-şi recheamă propriii angajaţi după terminarea perioadei maxime de şomaj tehnic (90 zile). Stimulentul va consta în scutirea de la plata asigurărilor sociale timp de şase luni. 
-    Introducerea şomajului parţial astfel încât să fie permisă, pe o perioadă limitată, cumularea veniturilor din munca în regim part-time cu o parte a ajutorului de şomaj.
-    Introducerea cazierului social pentru piaţa achiziţiilor şi a contractelor publice: agenţilor economici care au utilizat munca la negru în ultimii doi ani le va fi interzisă participarea la orice formă de licitaţie sau atribuire a contractelor de achiziţii sau lucrări publice.

În ceea ce priveşte obiectivele, PSD şi-a fixat ca ţintă:

-    Creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă cu 10% până în 2014 şi 69-70% pentru 2020,  punându-se accentul pe următoarele grupuri: tineri între 15-25 de ani, lucrători între 50-64 de ani, femeile, muncitorii necalificaţi şi persoanele cu dizabilităţi.
-    Scăderea cu 10% până în 2014 a numărului celor aflaţi în şomaj de lungă durată.
-    Reglementare muncii ocazionale.

Programul de guvernare al PSD mai prevede scutirea de la plata contribuţiilor datorate statului pentru angajatorii de şomeri, absolvenţi şi persoane peste 45 de ani, pe o perioadă de şase luni. O altă scutire, graduală, de la plata contribuţiilor sociale pe maximum şase luni s-ar aplica, potrivit aceluiaşi document, pentru angajaţii microîntreprinderilor şi pentru persoanele fizice autorizate, recent create, în limita salariului sau a profitului de 1.000 de lei pe lună. Salariile din sectorul public şi din cel privat ar urma să crească „în principal prin creşterea salariului minim garantat în plată, stabilit prin hotărâre de guvern”.

Pensiile militarilor şi medicamente compensate

În ce priveşte pensiile, social-democraţii promit creşterea punctului de pensie la 45 % din salariul mediu brut pe economie şi medicamente gratuite şi compensate pentru pensionari. Pensiile militare ar urma să fie readuse „la vechea regulă”, cu menţinerea Legii 164 din 2001, iar pensiile mai mici de 1.000 de lei să nu fie impozitate, plafonul putând fi la 1.400 de lei, în perspectiva depăşirii crizei.

În Programul de guvernare al PSD apare şi  introducerea posibilităţii legale de achiziţionare de puncte anuale de pensie, necesare în cazul pensionării la limită de vârstă, de către cetăţenii români care nu au contribuit la fondul de pensii pentru perioade cumulate de maximum 5 ani. O altă măsură se referă la impozitarea progresivă, temporar, a pensiilor care depăşesc 3.000 de lei. 

Social-democraţii s-au gândit şi la o serie de deductibilităţi fiscale individuale, indiferent de mărimea salariului. Scutirile fiscale s-ar acorda pentru: pensii private opţionale, asigurări pentru locuinţe, cheltuieli educaţionale pentru copii, achiziţionarea de computere pentru copiii care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ  autorizat, repararea şi îmbunătăţirea randamentului termic al locuinţei.

Programul de guvernare al PSD a fost elaborat de Departamentele de specialitate ale partidului, coordonate de preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, şi se află în faza de proiect. „Programul, care poate să mai sufere modificări, va fi finalizat săptămâna viitoare. Este posibil ca propuneri foarte bune să fie incluse în acest document chiar după ce va fi validat la Congres”, a declarat pentru „Adevarul” purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan.


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite