Profa lui Borbely, paravan pentru şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentul despre care DNA susţine că ar fi fost amenajat pe cheltuiala unei firme favorizate de Laszlo Borbely a fost vândut acum câteva luni de către cuscra ministrului profesoarei lui de doctorat. Apartamentul de pe Calea Victoriei din Bucureşti, percheziţionat ieri de DNA, a ajuns în proprietatea Mariei Vincze, coordonatoarea lucrării de doctorat a ministrului Borbely (UDMR).

Locuinţa a fost cumpărată în urmă cu aproximativ doi ani de către cuscra ministrului, mama fostului deputat de Braşov Attila Kovacs, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Attila Kovacs este căsătorit cu Eszter, fiica ministrului Mediului, Laszlo Borbely. Cu câteva luni în urmă, apartamentul a fost vândut, de cuscra lui Borbely, Mariei Vincze (69 de ani), profesor universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Profesoara este nimeni alta decât coordonatoarea tezei de doctorat pe care Laszlo Borbely a susţinut-o anul acesta, cu lucrarea „Modele de dezvoltare regională în Uniunea Europeană şi România".

Cine este Maria Vincze?

Maria Vincze este trecută la avizierul blocului din Calea Victoriei ca fiind singura persoană care locuieşte acolo şi are restanţe de câteva sute de lei la întreţinere. Maria Vincze este profesor doctor la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cadrul Universităţii „Babeş Bolyai" din Cluj unde predă din 1977. Sexagenara, care i-ar fi  "gestionat" şi afacerea cu apartamentul ministrului, este conducător de doctorat  de şapte ani şi predă la şcoala doctorală "Economie de dezvoltare regională şi rurală". A primit diploma de  Doctor Honoris Causa a Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii din Pecs, Ungaria. Contactată de reporterii „Adevărul", Maria Vincze a refuzat din start orice dialog cu presa: „Sunt în Suedia, la revedere".

Decizia vânzării

Surse judiciare susţin că ministrul Borbely ar fi „aranjat" înstrăinarea apartamentului de la familia fiicei. Această decizie ar fi fost luată de ministru tocmai pentru a nu exista suspiciuni cu privire la reamenajarea locuinţei de către firma SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş (Satu-Mare), beneficiara unor contracte grase cu „Apele Române", instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului.

Ilie Gheorghe, administratorul blocului în care au descins ieri procurorii DNA, a povestit reporterilor „Adevărul" că lucrările de reamenajare la apartament, finalizate în urmă cu aproximativ o lună, au fost supravegheate de însuşi ministrul Mediului, Laszlo Borbely. „L-am văzut de mai multe pe aici, venea să vadă stadiul lucrărilor. Toate materialele de construcţii erau aduse cu camionul de la Satu Mare", a precizat Ilie Gheorghe. Pe noua proprietară a apartamentului, Maria Vincze, administratorul blocului nu a vazut-o niciodată, întrucât nu locuieşte acolo.

De altfel, din cauza faptului că apartamentul nu este locuit, procurorii DNA nu au putut efectua percheziţii cu câteva zile în urmă. Ieri, administratorul şi-a dat acordul ca anchetatorii să intre în apartament, întrucât proprietara este plecată din ţară. Vecinii ştiu însă că apartamentul aparţine ministrului Laszlo Borbely.

Ancheta DNA

Szepessy Szabolcs, consilierul personal al ministrului Laszlo Borbely (56 de ani), a fost pus sub învinuire de către procurorii anticorupţie din Oradea, după ce acesta ar fi contribuit, alături de Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator  al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş (Satu-Mare), la cumpărarea influenţei demnitarului.

Conform DNA, în cursul anului 2011, Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, prin intermediul lui Szepessy Szabolcs, ar fi cumpărat influenţa lui Laszlo Borbely, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin amenajarea unui apartament al ministrului, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societăţii sale.

Firma a fost în vizorul Curţii de Conturi în 2009, chiar la cererea ministrului Borbely. Ulterior, Lescaci i-a amenajat apartamentul ministrului şi a fost ocolită de verificări. Lucrările au fost realizate pentru a obţine, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, contracte cu "Apele Române", instituţie aflată sub coordonarea acestui minister, cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie.

Afaceri înfloritoare

Afacerile cu statul ale celor de la Lescaci Com au înflorit chiar de când este Laszlo Borbely ministrul Mediului. Până la venirea lui Borbely la Mediu, Lescaci Com abia adunase, în ultimii ani, contracte din bani publici de 1,2 milioane euro. Odată cu numirea lui Borbely la cârma minsterului valoarea contractelor cu statul ale societăţii a crescut de 17 ori! Mai precis, Lescaci Com SRL a câştigat în 2010 şi în 2011 contracte din bani publici în valoare totală de 20 de milioane de euro de la instituţii din subordinea Ministerului Mediului şi Pădurilor.

În Guvern din 1996

Laszlo Borbely a intrat în politică în 1990. După şase ani în legislativ a intrat în Guvern ocupând funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor Publice şi Amenajării Teritoriului (1996-2000) şi de ministru pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului (2004-2008). Din decembrie  2009 conduce Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Omul din spatele firmei Lescaci

Administratorul firmei Lescaci Com SRL Ioan Ciocan, zis „Nonu", este ginerele preşedintelui PSD Satu Mare, Gheorghe Ciocan, fost prefect, vicepreşedinte şi preşedinte al CJ Satu Mare. Firma Lescaci a apărut pentru prima oară în atenţia publicului, după un caz privind furtul unor vagoane-container pline cu piatră de terasament din gara Satu Mare, produs în anul 2000. Piatra din containerele furate a fost folosită pentru construcţia drumului forestier din Pădurea Foieni, executată de societatea Lescaci SRL Certeze, administrată de fraţii Ioan şi Vasile Ciocan. Surse din poliţia locală afirmă că Lescaci a executat o lucrare de 6,4 kilometri de drum în valoare de 7 miliarde de lei furând piatră de terasament. Ioan Ciocan a revenit în prim-plan într-un alt dosar, în 2004, când firma Lescaci a efectuat lucrările de construcţie la o cazarmă de la Eforie Sud.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite