UPDATE Procurorii cer închisoare pentru Adrian Năstase în dosarul Zambaccian. Avocații cer achitarea.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii cer închiderea lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian. Dacă este găsit vinovat, Năstase riscă închisoare între 3 și 10 ani. Instanţa supremă judecă, marţi, ultimul termen în dosarul "Zambaccian".

UPDATE 12.00 Avocații au început pledoaria finală. Avocații lui Năstase au cerut achitarea și pentru acuzațiile de luare de mită și pentru șantaj. Cei trei avocați și-au susținut pledoaria în liniște totală și au încercat să impresioneze cât mai mult completul de judecată. Urmează pledoaria finală a avocaților Danei Năstase.

UPDATE 10.50 În faţa judecătorilor instanţei supreme, procurorul DNA a arătat că acuzaţiile de luare de mită şi şantaj în cazul lui Adrian Năstase sunt pe deplin probate prin înregistrări ambientale, acte şi expertize contabile ce dovedesc aducerea unor importuri din China prin societatea Vertcon.

Procurorul a explicat că societatea Vertcon a colaborat cu firmele chinezeşti verificate doar în cazul aducerii bunurilor care ulterior s-au regăsit în imobilul din strada Zambaccian, ceea ce ar dovedi acuzaţia adusă de anchetatori fostul premier Adrian Năstase.

Adrian Năstase a arătat în declaraţia dată în faţa instanţei la termenul din 27 februarie că nu l-a şantajat niciodată pe fostul consul Ioan Păun şi că nu i-a dat niciodată bani pentru a-i aduce mai multe bunuri din China.

Ultimul termen în dosarul "Zambaccian", în care fostul premier Adrian Năstase, soţia sa, Daniela Năstase, şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii(ICCJ), Irina Paula Jianu, sunt acuzaţi de fapte de corupţie

După aproape doi ani de judecată, atât inculpaţii din dosar, cât şi DNA îşi vor susţine cauza în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După termenul de marți, instanţa urmează să pronunţe sentinţa. Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată în 2010 pentru luare de mită şi şantaj.

De asemenea, în acelaşi dosar, procurorii au trimis-o în judecată şi pe soţia acestuia, Daniela Năstase, pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, precum şi pe fostul inspector general de stat de la Inspectoratul de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu, pentru dare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2002-2004, în calitate de prim-ministru, Adrian Năstase ar fi primit foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite