Procesul lui Vadim pentru Ordinul "Steaua României", pe masa CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională discută mâine excepţia de neconstituţionalitate în procesul în care preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, contestă retragerea Ordinului "Steaua României" de către preşedintele Traian Băsescu.

Vadim a primit în decembrie 2004, de la şeful statului de atunci, Ion Iliescu, decoraţia Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de cavaler. Prin decretul numărul 567 din 24 mai 2007, preşedintele Traian Băsescu i-a retras însă liderului PRM distincţia.

Gestul lui Băsescu a venit după ce Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” i-a solicitat liderului PRM să-şi ceară scuze, în mod public, pentru comportamentul nedemn de un purtător al decoraţiei ce din şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului din 18 decembrie 2006, atunci când Vadim a protestat la şedinţa de condamnare oficială a comunismului. Consiliul de Onoare a considerat că gestul lui Vadim a afectat profund prestigiul Ordinului Naţional „Steaua României”.

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, în data de 28 mai 2008, judecata procesului în care Vadim contestă retragerea Ordinului "Steaua României" de către preşedintele Traian Băsescu, după ce magistraţii au admis o excepţie invocată de avocatul liderului PRM.

Excepţia de neconstituţionalitate face referire la articole din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României şi din Ordonanţa Guvernului nr. 11/1998 pentru instituirea Ordinului "Steaua României".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite