Pro Democratia revine la monitorizarea scrutinului din 12 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Cum comentati faptul ca, deocamdata cel putin, nici o instanta interioara a magistratilor nu a sanctionat in vreun fel declaratiile partizane politic ale presedintelui BEC, Emil Ghergut? - Problema

- Cum comentati faptul ca, deocamdata cel putin, nici o instanta interioara a magistratilor nu a sanctionat in vreun fel declaratiile partizane politic ale presedintelui BEC, Emil Ghergut?
- Problema neutralitatii, a impartialitatii magistratilor este esentiala intr-un stat de drept si este nevoie de prevederi legale mult mai clare care sa sanctioneze derapajele de la echidistanta, de tipul celui produs de dl. Ghergut. Singurii care pot lua o masura sanctionatorie sunt cei de la Consiliul Superior al Magistraturii, or, faptul ca o asemenea masura nu a fost asumata de majoritatea membrilor CSM mi se pare, mai degraba, o eroare.
- Guvernul si-a insusit, marti, propunerile Pro Democratia privind limitarea posibilitatilor de a se produce fraude la scrutinul de duminica, iar BEC a acceptat reducerea numarului de sectii de votare in care se poate vota pe listele speciale. De ce atat de tarziu si, mai ales, cine s-a opus la aceste propuneri pe care dvs. le-ati formulat inca inaintea inceperii campaniei electorale?
- Este, intr-adevar, cam tarziu, s-au hotarat chiar in ceasul al 12-lea, dar, mai bine mai tarziu, decat niciodata. Atunci cand noi am propus un set de modificari ale legii electorale abia intrate in vigoare, menite sa lase cat mai putin spatiu pentru nereguli si fraude, s-au opus reprezentantii PSD. Ei au contraargumentat, la ideea reducerii numarului de sectii in care pot vota, pe lista suplimentara de tip 2, cetatenii aflati in alta localitate decat cea de domiciliu, cu imposibilitatea de a organiza asemenea sectii, iar, in chestiunea distribuirii de copii ale listelor suplimentare catre reprezentantii partidelor in birourile electorale de sectie si catre observatori, au invocat o presupusa incalcare a Legii privind protectia datelor personale. Oricum, bine macar ca au acceptat acum, dupa tot ce s-a intamplat la turul intai. Daca, pe 28 noiembrie, s-a putut vota astfel in toate cele aproximativ 17.500 de sectii de votare, duminica, vor fi doar 58 de asemenea sectii in gari si trei in aeroporturi. In plus, in sectiile speciale din campusuri universitare ori spitale nu vor mai putea vota decat studentii si bolnavii, nu si alte persoane.
- BEC a fost de acord cu solicitarea Pro Democratia de verificare a soft-ului cu ajutorul caruia sunt centralizate electronic rezultatele alegerilor de catre specialisti straini. Cand vin acesti specialisti si, in cazul in care constata erori grave ale programului, cum vor mai putea fi acestea indreptate, avand in vedere putinul timp ramas pana la turul al doilea?
- Vor sosi in aceasta seara, maine (astazi - n.red.) vom organiza impreuna o conferinta de presa, dupa care vor merge la BEC si la Institutul National de Statistica, Fiind specialisti in informatica electorala, vor evalua nu doar soft-ul, ci si modalitatea de introducere a datelor in computer, dar imi este greu sa va spun ce se va intampla. Daca vor descoperi erori grave ale programului, de natura sa conduca la fraude, asa cum sunt ele definite de lege - translarea de voturi catre un anume candidat sau partid - atunci vom sesiza BEC, care trebuie sa decida daca, potrivit normelor electorale, este cazul anularii primului tur de scrutin intr-una, doua sau chiar in toate circumscriptiile. In orice caz, intr-o atare situatie, noi vom cere imperativ BEC schimbarea soft-ului inainte de turul al doilea, desi timpul este foarte scurt. Opinia noastra este ca, oricum, printr-o hotarare a Biroului dinaintea alegerilor, li s-a dat o prea mare libertate operatorilor de la Statistica. De pilda, am descoperit, dupa ce am parcurs aleatoriu CD-ul cu toate procesele-verbale scanate, ca exista un asemenea document, cu cifrele modificate fara stampila Biroului Electoral Judetean, probabil chiar de un asemenea operator...
- In aceste conditii, Asociatia Pro Democratia va reveni asupra deciziei de a nu mai participa cu observatori la scrutinul de duminica?
- Da. Da, pentru ca acea hotarare luata de BEC, chiar in ceasul al 12-lea, este multumitoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite