Primul meci electoral între PDL şi USL s-a încheiat 1-1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exit-poll-urile arată că democraţii au câştigat alegerile parţiale în Neamţ, iar social-liberalii – în Maramureş. Părţile se acuză reciproc de fraude electorale. Rezultatele alegerilor parţiale pentru Camera Deputaţilor sunt importante mai ales prin semnalul pe care îl pot da partidelor în perspectiva anului electoral 2012.

Miza alegerilor de ieri a depăşit obţinerea a două locuri de deputat, pentru un an de zile, până la alegerile generale. Liderii USL şi-au propus să obţină două victorii prin care să probeze că sunt capabili să învingă PDL, confirmând astfel rezultatele bune din sondajele de opinie. De cealaltă parte, PDL a folosit din plin avantajele pe care le are un partid aflat la putere. Prezenţa la vot la alegerile parlamentare parţiale pentru Camera Deputaţilor a fost ieri, la ora 21.00, de 55,88% în Colegiul uninominal 6 Neamţ şi de 28,46% în Colegiul uninominal 2 Maramureş, conform datelor furnizate de autorităţile electorale.

Potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne realizat de PDL în judeţul Neamţ, candidatul democrat Adrian Rădulescu ar fi obţinut 55% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Liviu Harbuz, a primit 45% din sufragii. Acest sondaj a fost încheiat la ora 20.00 şi nu fusese confirmat oficial până la închiderea ediţiei.

Un alt exit-poll, efectuat de PSD în judeţul Maramureş, îl credita pe candidatul USL, Florin Tătaru, cu 33,4% din voturi, iar pe candidatul PDL, Mariana Pop, cu 24,17% din voturi. Dintre subiecţii sondajului, 28% au refuzat să răspundă, iar 11% au declarat că au votat cu candidatul PER, Mircea Dolha. La închiderea ediţiei, primele rezultate parţiale confirmau previziunile oferite de cele două sondaje.

„Pinalti" a triplat numărul de alegători

Forţa organizatorică a Puterii  s-a simţit cel mai bine în judeţul Neamţ, controlat de baronul PDL Gheorghe Ştefan, supranumit „Pinalti". Potrivit imaginilor difuzate de Realitatea TV, alegătorii din colegiul respectiv ar fi primit, cu câteva zile înainte de alegeri, sacoşe verzi (noua culoare a PDL) cu ulei, zahăr sau orez, însoţite de poza şi însemnul electoral al candidatului PDL Adrian Rădulescu. Democrat-liberalii au replicat că totul ar fi o înscenare a candidatului din partea USL, Liviu Harbuz (PSD).

Social-democraţii şi liberalii au acuzat PDL că vrea să fraudeze alegerile folosind turismul electoral. „Prezenţa la vot în colegiul 6 din Neamţ este crescută prin intermediul alegătorilor căraţi cu autobuzele la secţiile de votare, de către organizaţia PDL, condusă de Gheorghe Ştefan, cu aportul direct al deputatului Culiţă Tărâţă", se afirmă într-un comunicat al PSD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite