Primii paşi ai USL: bani plus prefecţi PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul măreşte salariile cu 8% şi restituie banii reţinuţi ilegal pensionarilor.

Prima zi a noii guvernări a însemnat pentru liderii USL un adevărat tur de forţă pentru a-şi asigura o platformă pentru câştigarea alegerilor. Guvernul condus de Victor Ponta va majora salariile bugetarilor cu 8% de la 1 iunie, printr-o ordonanţă care va fi aprobată săptămâna viitoare. O a doua tranşă de 8% va fi acordată în decembrie. Guvernul a mai decis restituirea banilor reţinuţi ilegal pensionarilor drept contribuţii la sănătate. Tot ieri, Camera Deputaţilor a votat o lege a amnistiei fiscale. În plus, Ponta i-a schimbat pe prefecţii PDL şi UDMR îndepărtându-i în acest fel de la butoanele organizării alegerilor. PSD va numi 23 de prefecţi, iar liberalii - 18.

Guvernul a negociat, ieri,  cu FMI ca banii reţinuţi ilegal pensionarilor drept contribuţii de asigurări sociale de sănătate să le fie restituiţi în 16 tranşe, corespunzător celor 16 luni anterioare, din perioada 2011-aprilie 2012, în care pensionarii au fost obligaţi să verse la buget aceste sume. Aproximativ două milioane de pensionari au şanse să-şi recupereze contribuţiile de sănătate plătite pentru suma de 740 de lei.

În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010 de guvernul condus de Emil Boc, persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate. Potrivit ordonanţei, nicio pensie netă nu putea fi mai mică de 740 de lei, dar un ordin emis ulterior de ministru Sănătăţii permite reţinerea contribuţiilor şi sub acest plafon.

În 13 martie, Curtea Constituţională a decis că procentul de 5,5% se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei. Camera Deputaţilor a adoptat cu 234 de voturi „pentru" şi niciun vot împotrivă, proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru funcţionarii publici obligaţi să returneze sporuri încasate în 2009 şi 2010. De această reglementare ar urma să beneficieze în jur de 300.000 de funcţionari publici.  Proiectul prevede stabilirea unor măsuri referitoare la drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat.

Ponta schimbă prefecţii PDL cu cei ai USL

Legea a avut sprijinul tuturor partidelor politice, dar deblocarea actului normativ s-a produs în prima zi de preluare a puterii de către noua majoritate USL-UNPR-minorităţi.

Guvernul a decis în şedinţa de ieri schimbarea prefecţilor şi subprefecţilor PDL şi UDMR, după ce proiectele de hotărâri care operează aceste modificări au fost incluse pe agenda primei reuniuni a noului Cabinet. Potrivit negocierilor dintre cele două partide, PSD va nominaliza 23 de prefecţi, iar PNL - 18, inclusiv prefectura Capitalei. În general, fiecare partid îşi va nominaliza prefecţi acolo unde nu deţine şefia Consiliului Judeţean, pentru a-şi maximiza şansele în judeţul respectiv.

UMF, fără linie maghiară

Guvernul Ponta a anulat hotărârea de Guvern privind înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară în cadrul UMF Târgu-Mureş. Această hotărâre a fost şi unul dintre obiectele moţiunii de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Ungureanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite