Primii combatanţi în lupta pentru Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nume sonore se vor înghesui pentru un post de deputat sau de senator de Bucureşti Împărţirea Capitalei are o miză mare pentru liderii politici, aici urmând să fie aleşi 28 de

Nume sonore se vor înghesui pentru un post de deputat sau de senator de Bucureşti

Împărţirea Capitalei are o miză mare pentru liderii politici, aici urmând să fie aleşi 28 de deputaţi şi 12 senatori.

Conform legii, Capitala va fi decupată în 28 de circumscripţii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi 12 pentru Senat (câte două pe sector).

Cel mai mare sector bucureştean - sectorul 3 - va avea şase colegii, sectoarele 1, 4 şi 5 - câte patru, iar sectoarele 2 şi 6 - câte cinci colegii pentru Camera Deputaţilor.

Principiul de delimitare a colegiilor uninominale în fiecare sector se bazează pe împărţirea în funcţie de străzi şi circumscripţii de votare existente. Legea electorală interzice extinderea unui colegiu dintr-un sector în unitatea administrativă învecinată, chiar şi cu o singură secţie de votare. Liberalul Mihai Voicu ne-a declarat că, până pe 19 iulie, toate judeţele, inclusiv Capitala, vor fi împărţite în colegii uninominale.

Primarii de sector, pilonii de bază

Surse din PNL afirmă că liberalii se vor orienta spre sectorul condus de Andrei Chiliman, în timp ce PSD-iştii se înghesuie în sectorul 2, unde edil este Neculai Onţanu. Sectorul lui Marian Vanghelie pare mai ocolit de pesedişti. Unii vicepreşedinţi PSD cu notorietate se vor duce să candideze în teritoriu, din dorinţa de a ridica scorul partidului.

Unul dintre PSD-iştii care ar putea candida în Capitală este Ana Birchall. Ea a recunoscut că doreşte să candideze pentru un fotoliu de parlamentar, dar nu şi-a stabilit încă colegiul, Bucureştiul fiind o variantă.

Competiţie internă la liberali

Bătălia pentru colegiile uninominale cu succes garantat din Bucureşti este acerbă în PNL, foarte mulţi membri de partid râvnind la o candidatură aici. Premierul Tăriceanu a anunţat, însă, că în interiorul organizaţiei din Capitală, va fi deschisă o competiţie internă.

Conform Statutului PNL, preşedintele partidului are privilegiul de a nominaliza personal, după bunu-i plac, câte un candidat pentru Senat şi Cameră în Capitală.

Cum se negociază o candidatură

În toată ţara, liderii formaţiunilor politice încearcă să-şi asigure, prin negociere politică, succesul la alegeri. Tehnica are în vedere folosirea unor candidaţi marionetă în anumite colegii. Spre exemplu, liderul politic care a decis că are cele mai multe şanse într-un anumit colegiu negociază cu celelalte partide ca în acel colegiu să fie desemnate persoane fără şanse de câştig. Aceeaşi procedură se va aplica, la schimb, în colegiile unde adversarii au şanse mai mari.

Candidaţi în Bucureşti

Călin Popescu Tăriceanu (PNL) - sector 1
Bogdan Olteanu (PNL) - sector 1
Ludovic Orban (PNL) - sector 1
Cristian David (PNL) - sector 2
Adrian Năstase (PSD) - sector 2

Mădălin Voicu (PSD) - sector 2
Rodica Nassar (PSD) - sector 2
Anca Boagiu (PDL) - sector 2
Theodor Stolojan (PDL) - sector 3
Vasile Blaga (PDL) - sector 3
Elena Udrea (PDL) - sector 6

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite