Primarul Orşovei, Ion Manea, cel care a aruncat în Dunăre “flacără democraţiei”, este un fost ospătar care îşi turna clienţii la Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Manea, primarul PNL de la Orşova, cel care a aruncat în Dunăre "flacăra democraţiei", şi-a turnat la Securitate colegii şi clienţii
Ion Manea, primarul PNL de la Orşova, cel care a aruncat în Dunăre "flacăra democraţiei", şi-a turnat la Securitate colegii şi clienţii

Ion Manea, primarul Orşovei şi preşedintele organizaţiei locale a PNL, a fost colaborator al Securităţii, potrivit sentinţei civile nr 2641 din 2008 a Tribunalului Bucureşti, sentinţă rămasă ca definitvă şi irevocabilă “prin nerecurare”, adică prin neatacarea ei.

Potrivit sentinţei, Manea a fost recrutat în iunie 1979, pe când era un simplu ospătar: “A fost recrutat la data de 16.06.1979, în calitate de colaborator de către Serviciul de securitate deoarece în calitate de ospătar putea asista la discuţiile purtate de clienţi, pe mulţi dintre aceştia ajungând să-i cunoască personal precum şi la întâlnirile dintre cetăţenii români sau străini care vizitau sau tranzitau portul”.

A avut numele conspirativ Alin, iar informaţiile furnizate de el "intră în categoria acelora care ar fi pus în pericol viaţa, sănătatea sau încălcarea unor drepturi ale persoanelor vizate", potrivit instanţei.

A turnat un coleg care ajuta nişte tineri să treacă graniţa

Printre victimele sale s-a numărat şi un fost coleg care a încercat să ajute un grup de tineri să fugă din România, "în lumea liberă", se spune în hotărârea TMB.

Manea a primit sarcina de a urmări această călăuză căreia i s-a atribuit numele conspirativ Pavel. Din cauza ui Manea au fost prinşi trei tineri pe care Pavel încerca să-i ajute să treacă Dunărea.

În alte trei cazuri, mai spune sentinţa, a turnat persoane care aveau legături cu străini şi desfăşurau "activităţi potrivnice regimului comunist".

A mai turnat la Securitate o persoană care păstra legătura cu fartele său stabilit în SUA, fapt despre care Securitatea nu ştia nimic înainte de a fi informată de către Manea.

A mai căzut victimă turnătoriilor sale un sârb, şofer de TIR, care a intrat imediat în atenţia Securităţii. Referitor la acesta, Manea le-a spus securiştilor că are mulţi bani şi că "transporta cu maşina diverse persoane în afara Orşovei".

Dintr-o notă datând din 1980, reiese că Ion Manea a dat informaţii utile Securităţii şi nu a dezvăluit nimănui relaţia cu aceasta.

În finalul motivării sentinţei, se spune: "Pârâtul avea cunoştinţă de gravitatea faptelor sale precum şi de consecinţele pe care le puteau suporta persoanele denunţate prin informaţiile oferite Securităţii".

Motivarea se încheie: "În speţa de faţă, informaţiile furnizate intră în categoria acelora care ar fi pus în pericol viaţa, sănătatea sau încălcarea unor drepturi ale persoanelor vizate".

Citeşte Hotărârea Triibunalului Bucureşti

"Flacăra democraţiei" a fost aruncată într-un canal la Orşova

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite