Primarii şi parlamentarii, aleşi într-un singur tur?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două proiecte de lege inițiate de PDL, cu susținători din partea PSD și PNL, prevăd modificarea legilor electorale în sensul alegerii primarilor și a parlamentarilor într-un singur tur de scrutin. PNL îi acuză pe democrat-liberali că fac jocuri politice pentru a-şi avantaja primarii și parlamentarii.

Iniţiativa PDL semnată şi de 18 parlamentari social-democraţi privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a stârnit nemulţumirea liberalilor.Atât primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, cât şi vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu au susţinut că trebuie menţinută actuala lege electorală care prevede două tururi. Liberalii spun că este nedemocratic ca un primar să fie ales fără să obţină jumătate plus unu din opţiunile alegătorilor. În plus, modificarea legii, în opinia lor, ar avantaja PDL, care deţine majoritatea primarilor în funcţie şi care, la acest moment, nu pare să aibă parteneri de alianţă pentru turul al doilea al localelor.

Victor Ponta ezită

Proiectul  legislativ, semnat de 63 de parlamentari majoritatea de la PDL (38) şi de la PSD, dar şi de deputatul PNL de Maramureş, PavelHorju, prevede că va fi declarat primar candidatul care întruneşte cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur.  Liderul PSD, Victor Ponta, a evitat să precizeze dacă partidul susţine această iniţiativă. „Preocuparea noastră principală este cum să facem ca la alegerile următoare PDL şi Traian Băsescu şi ai lor să nu mai cumpere voturi, să nu mai fraudeze voturi", a declarat, ieri, liderul PSD, Victor Ponta. Liderul PSD anunţase recent că partidul său va prezenta o propunere comună cu PNL privind modificarea legislaţiei electorale, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele parlamentare.

Citiţi şi:

PSD a câştigat alegerile de la Surduc

În cazul în care convin că primarii trebuie aleşi tot în două tururi, PSD şi PNL au la îndemână o pârghie prin care pot tergiversa proiectul democrat-liberalilor. Cum propunerea a fost depusă deja la Senat, Opoziţia ar urma să folosească situaţia pe muchie de cuţit din această Cameră pentru a amâna votul. PSD şi PNL sunt majoritare în Biroul Permanent (forul care repartizează proiectele legislative la comisii), iar în plen Puterea are un singur vot în plus.

Acord în coaliţie privind alegerea primarilor

Modalitatea de alegere a primarilor din primul tur de scrutin este susţinută în schimb de partenerii de guvernare ai PDL. "Am fost de acord în şedinţa coaliţiei ca legislaţia să fie modificată, astfel încât primarii să fie aleşi din primul tur de scrutin. N-a fost nicio dramă când s-au ales aşa preşedinţii de consilii judeţene, nu va fi nicio dramă dacă se vor alege şi primarii! În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, urmează să mai discutăm", a declarat pentru „Adevărul" ministrul Culturii, Kelemen Hunor (UDMR).

Potrivit acestuia, organizarea unui singur tur instituie criterii transparente, eliminând înţelegerile subterane. La rândul său, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a arătat că şi democrat-liberalii susţin modificarea legii, subliniind că prevederile "trebuie să meargă pe principiul reprezentativităţii".Preşedintele Traian Băsescu a cerut recent ca modificarea legilor electorale să fie fie făcută cât mai repede şi nu pe ultima sută de metri, înaintea scrutinului. ; A contribuit Valentina Deleanu

Modifcări pentru parlamentare

Un alt proiect de lege depus la Senat prevede modificarea Legii alegerilor parlamentare în sensul introducerii unui scurtin majoritar într-un singur tur. Mandatele pentru fiecare colegiu ar reveni candidaţilor care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Între semnatari se numără 35 de reprezentanţi ai PDL, 13 parlamentari PSD şi doi ai PNL.

“Nu mă pot feri să calific inițiativa PDL drept o golănie politicianistă. Este evident că scade legitimitatea primarului ales."
Andrei Chiliman (PNL) primarul Sectorului 1

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite