Primarii, turisti la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In acest an, o serie de primari din orase mai mari sau mai mici, cu nume mai mult sau mai putin sonore, au atras atentia opiniei publice. Si nu s-au remarcat atat prin proiecte in beneficiul

In acest an, o serie de primari din orase mai mari sau mai mici, cu nume mai mult sau mai putin sonore, au atras atentia opiniei publice. Si nu s-au remarcat atat prin proiecte in beneficiul comunitatilor la carma carora se afla, cat prin scandalurile pe care le-au iscat. Unele conflicte au ajuns doar la urechile electoratului, altele - dincolo de usile Parchetelor si tribunalelor. Primarii care gresesc dau socoteala in fata legii si a electoratului. Dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Legea administratiei publice locale, alegatorii ii vor putea "debarca" pe primari prin referendum, cu majoritate de jumatate plus unu din numarul electorilor care au votat, si nu din cei inscrisi pe listele electorale.
* Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare (PSD), este cercetat penal de DNA in legatura cu mai multe schimburi ilegale de terenuri, facandu-se totodata verificari cu privire la unele licitatii. Radu Mazare a anuntat ca va actiona in instanta guvernul si DNA si va cere daune.
* Primarul din Sacele, Vasile LaTa (PNL), a fost prins in flagrant in timp ce lua mita 60.000 euro. Banii ar fi trebuit sa rezolve retragerea unei actiuni civile a primariei, vizand anularea unor contracte de vanzare-cumparare a unor terenuri de mare valoare. Lata a sustinut in fata anchetatorilor ca nu este vinovat si ca este victima unei farse politice.
* Primarul din Buzau, Constantin BoScodeala (PSD), a fost implicat intr-un accident rutier. In stare de ebrietate la volanul masinii sale, a accidentat trei persoane. Inspectoratul Judetean de Politie Buzau anunta ca primarului Constantin Boscodeala i-a fost intocmit dosar penal si va fi cercetat pentru vatamare corporala din culpa. Primarul Buzaului a fost acuzat si ca ar fi vandut unei firme, apartinand unui consilier PSD, un teren al municipalitatii la un pret sub cel al pietei.
* In Capitala, primarul general Adriean Videanu (PD) si edilul sectorului 5, Marian Vanghelie (PSD), incearca sa isi mentina o imagine buna in fata alegatorilor. Videanu l-a dat in judecata, pentru calomnie, pe Marian Vanghelie, cerandu-i acestuia despagubiri de zece miliarde de lei. Marian Vanghelie l-ar fi acuzat ca a facut afaceri ilegale cu statul si ca ar fi mintit pe toata lumea, inclusiv pe Traian Basescu. Marian Vanghelie l-a dat in judecata pe Adriean Videanu pentru insulta, calomnie si amenintare. Vanghelie sustine ca actualul primar Videanu l-ar fi calomniat intr-un material de presa in care ar fi spus despre el ca este un "luser" si ca ar trebui sa se faca controale cu privire la activitatea pe care a desfasurat-o.
* Primarul sectorului 4 al Capitalei, Adrian Inimaroiu (PNL), este trimis in judecata pentru abuz in serviciu in scandalul privind vanzarea a doua spatii comerciale la un pret subevaluat. Dosarul este pe rol la Judecatoria Sectorului 4.
* Scandalurile se tin scai si de primari care nu mai sunt in functie. Doua nume grele pot fi mentionate: Viorel Lis (PNTCD) la Bucuresti si Dumitru Sechelariu (PSD), la Bacau. In dosarul "Spaga suedeza", Peter Fallenius, fost vicepresedinte al ABB, sustinea ca a mituit "cinci inalti oficiali romani", in perioada 1997-1998. Unul ar fi fost Viorel Lis. In replica, Lis a zis ca nu a luat mita. In final, procurorii au dat neinceperea urmaririi penale in acest caz.
* Fostul primar al Bacaului Dumitru Sechelariu a fost trimis in judecata pentru obtinerea ilegala a aproximativ 300.000 de dolari, din afaceri cu terenuri si pentru prejudicierea Consiliului Local Bacau. Dumitru Sechelariu va fi judecat pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni, luare de mita, inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor publice. Ex-primarul mai este urmarit penal, intr-un dosar separat, pentru spalare de bani si pentru faptele penale ce decurg din problemele financiar-bancare ale societatilor la care el era actionar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite