Ce consecinţe are alegerea primarilor din primul tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care vizează alegerea primarilor într‑un singur tur de scrutin va pleca la promulgare după ce a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Votul a stârnit reacţii chiar în rândurile democrat-liberalilor. Europarlamentarul PDL Cristian Preda i-a cerut lui Traian Băsescu să respingă actul normativ. 

„Decizia de a trece la sistemul cu un singur tur de scrutin va introduce un element suplimentar de incertitudine, într-un peisaj electoral deja haotic, în care avem combinaţii de sisteme de vot contradictorii", a comentat Cristian Preda.

Democrat-liberalul consideră că trecerea la scrutinul într-un singur tur este o decizie populistă şi nu va duce la diminuarea conflictelor existente între consilierii locali, aleşi pe listă, şi primari, aleşi în prezent în două tururi.

„Dimpotrivă: riscul de a avea blocaje va spori, pentru că, teoretic, e mult mai probabil ca primarii să nu obţină majorităţi în consilii locale", a mai argumentat Cristian Preda. El s-a declarat „dezlegat de orice responsabilitate în susţinerea unei asemenea măsuri arbitrare" deoarece nu a fost consultat în PDL.

Imediat după ce plenul a adoptat proiectul de lege semnat de un număr de 61 de deputaţi, majoritatea covârşitoare de la PDL, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că „situaţia" obligă USL să aibă la alegerile locale candidaţi comuni în cât mai multe localităţi.

El a evitat să menţioneze dacă Protocolul Uniunii, care prevede candidaţi comuni doar la consiliile judeţene şi la municipiile reşedinţă de judeţ, urmează să fie modificat. Liberalul Dan Motreanu a anunţat însă că va propune modificarea documentului USL în acest sens.

Victor Ponta a mai afirmat că singurul partid cu adevărat avantajat de această lege este UDMR, întrucât în localităţile cu 25%-30% populaţie de etnie maghiară voturile românilor se vor dispersa între candidaţii USL şi cei ai PDL.

Analistul politic Bogdan Teodorescu îi vede ca beneficiari ai legii, pe lângă UDMR, şi pe USL şi PDL, care au bazine electorale importante. „Proiectul vine în avantajul PDL, care vrea să-şi facă viaţa mai uşoară la alegerile locale şi să-şi maximizeze şansele.

Bătălia se va da la locale. Dacă PDL pierde la locale nu va mai reuşi să recupereze la parlamentare. Un avantaj trage şi USL: social-democraţii şi liberalii trebuie să renunţe la disputele privind candidaturile comune şi să meargă pe un candidat unic fiindcă nu au altă soluţie", a explicat analistul politic.

Cum rămâne cu legitimitatea?

În schimb, politologul Andrei Ţăranu este de părere că toate partidele care au primari în funcţie vin să câştige de pe urma acestui proiect de lege. „Pierderea este la capitolul democraţie pentru că este afectat principiul legitimităţii. Dacă un primar este ales cu 17% de exemplu, atunci legitimitatea este pusă între paranteze", a spus Ţăranu. 

Alegerea parlamentarilor

În Parlament există o iniţiativă care vizează alegerea deputaţilor şi a senatorilor după acelaşi model, sistemul de redistribuire a mandatelor fiind eliminat. O altă variantă de lucru este aceea a sistemului mixt, astfel încât o parte să fie aleşi prin vot uninominal, alta pe liste de partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite