Prima zi de coabitare dintre Băsescu şi Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele şi premierul au avut, ieri, o rundă de negocieri pe teme economice şi externe şi au reuşit să evite orice fel de conflict.

La şase luni după instalarea lui Victor Ponta la Palatul Victoria, premierul şi preşedintele au ieşit, măcar pentru o zi, din rutina confruntării reciproce. Traian Băsescu şi Victor Ponta s-au întâlnit, ieri, la Cotroceni pentru negocieri vizând relaţia cu FMI şi cu instituţiile europene, dar şi bugetul pe 2013.

Cei doi au discutat pe un ton calm, fără atacuri reciproce, potrivit unor surse din mediul politic. Mai mult, au renunţat şi la obiceiul de a se ataca reciproc după terminarea întâlnirii.

Administraţia Prezidenţială a emis un comunicat pe un ton neutru, al cărui text nu a fost contrazis, pentru prima dată, de premierul Victor Ponta. De altfel, premierul a transmis un mesaj împăciuitor şi în declaraţiile făcute la Palatul Victoria. El a caracterizat discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu drept una „extrem de serioasă, de tehnică şi de instituţională. Premierul a adăugat că întâlnirea a fost „mult diferită" de cele anterioare „care au făcut deliciul presei". Mai mult, Ponta a adăugat că speră că Guvernul şi Preşedinţia vor continua să colaboreze la fel de bine atât până la alegeri, cât şi după.

Ce urmăresc protagoniştii

Ponta a evitat să dea o explicaţie a schimbării sale de atitudine, preferând să abordeze o cheie ironică: „Cred că amândoi am vrut să-l dezamăgim pe domnul Cristoiu". Cu toate acestea, în mediile politice, circulau cu totul alte explicaţii ale stopării atacurilor între cele două palate, cel puţin la nivel oficial.

Pe de o parte, Victor Ponta ar încerca să se asigure că preşedintele Traian Băsescu îl va nominaliza candidat pentru postul de premier. Din zona Palatului Cotroceni, au apărut informaţii că preşedintele ar putea nominaliza un alt candidat din USL. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu chiar a avansat numele fostului preşedinte al Senatului,  Mircea Geoană.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu este conştient că îi va fi aproape imposibil, după alegeri, să construiască o majoritate în jurul ARD şi caută soluţii în interiorul USL.

În ciuda declaraţiilor politicoase, cei doi demnitari nu au rezolvat problema reprezentării României la viitorul Consiliu European, cei doi urmând să aibă o nouă discuţie pe această temă.

O nouă întâlnire pe CE

Întrebat dacă în discuţia cu şeful statului a cerut oficial mandatul de reprezentare a României la următorul Consiliu European, premierul a răspuns afirmativ. „Da, în cadrul discuţiilor de astăzi, iar preşedintele a propus, şi evident am acceptat, ca decizia şi discuţia finală să le avem după ce eu finalizez în data de 13 negocierile la Bruxelles în cadrul «Prietenilor coeziunii»", a spus Ponta.

Curtea Constituţională a decis că preşedintele reprezintă România la Consiliul European, dar îşi poate delega această atribuţie primului ministru. 

Ponta s-a arătat a fi pe aceeaşi lungime de undă cu preşedintele şi în privinţa cazului Mircea Diaconu. Premierul a afirmat că, din punct de vedere instituţional, opinia sa nu diferă de a preşedintelui Băsescu în privinţa senatorului Mircea Diaconu, a cărui menţinere în Senat, după o decizie de incompatibilitate a ANI,  constituie un subiect pentru viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în justiţie.

Privatizări amânate

Băsescu şi Ponta au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă şi listarea unor acţiuni Transgaz (TGN), apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operaţiuni, şi să aştepte numirea managerilor privaţi care să crească valoarea celor două companii.

Crin Antonescu: Nu fac ceremonii cu Traian Băsescu

Atitudinea premierului Victor Ponta nu pare împărtăşită şi de partenerul său de alianţă, preşedintele PNL, Crin Antonescu. Antonescu nu a fost prezent, ieri, la Cotroceni la depunerea jurământului de către noul ministru al Sănătăţii, Raed Arafat.

Preşedintele Senatului a explicat că absenţa nu are legătură cu persoana noului ministru, ci cu persoana preşedintelui Traian Băsescu. „Eu nu fac ceremonii cu Traian Băsescu", şi-a explicat Antonescu atitudinea. Întrebat dacă ar avea o atitudine similară şi la negocierile de după alegeri pentru formarea Guvernului, Crin Antonescu a susţinut că s-ar putea prezenta la Cotroceni în cazul unor subiecte importante.

De altfel, atitudinea lui Crin Antonescu faţă de preşedintele Traian Băsescu a fost, în permanenţă, diferită faţă de cea a premierului Victor Ponta.

Divergenţe privind suspendarea

Recent, Crin Antonescu a invocat posibilitatea unei noi suspendări a preşedintelui Traian Băsescu, dacă şeful statului refuză să-l propună pe Victor Ponta candidat pentru postul de premier după alegeri. Paradoxal, Victor Ponta a fost cel care a afirmat că nu crede că se va ajunge în această situaţie. Ponta s-a arătat convins că preşedintele va ţine cont de rezultatul alegerilor la desemnarea noului premier.

De altfel, şi înainte de declanşarea supendării din luna iulie, Victor Ponta a părut să aibă ezitări, în timp ce Crin Antonescu a susţinut, în permanenţă, ideea suspendării.

Istoricul unei relaţii tensionate

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au avut, până de curând, o relaţie tensionată. La puţin timp de la instalarea la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta a cerut să reprezinte România la Consiliul European.  După mai multe runde de confruntări pe această temă, Curtea Constituţională a decis că preşedintele este cel care reprezintă România la Consiliul European.

Conflictul dintre cei doi s-a acutizat după alegerile locale, câştigate detaşat de USL. Preşedintele Traian Băsescu l-a caracterizat, ironic, pe premier drept „dottore". După apariţia acuzaţiilor referitoare la plagiatul lui Victor Ponta, această afirmaţie a întărit bănuielile premierului că preşedintele se află în spatele scandalului.

Lucrurile au degenerat în momentul în care USL a demarat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Chiar dacă la început a părut rezervat faţă de acest scenariu, premierul Victor Ponta a aprobat o serie de măsuri menite să uşureze operaţiunea. Astfel, Guvernul Victor Ponta a eliminat, prin ordonanţă de urgenţă, cvorumul necesar pentru demiterea preşedintelui.

Cvorumul a fost reintrodus la cererea oficialităţilor europene, dar, după referendum,  Guvernul Victor Ponta a aprobat un memorandum privind actualizarea listelor electorale, prin care încerca să micşoreze numărul de alegători. Acum câteva săptămâni, Ponta a părăsit o şedinţă a CSAT în urma unui conflict cu Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite