Prima zi a Congresului PPE: discursuri despre democraţie, apelul fiicei Iuliei Timoşenko, fuga lui Bãsescu de jurnalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Popularii europeni l-au reales miercuri, la Bucureşti, pe belgianul Wilfried Martens ca lider al lor, în prima zi a Congresului PPE desfãşurat la Palatul Parlamentului, unde cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Traian Bãsescu, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au susţinut discursuri despre o Europã unitã, despre solidaritate şi democraţie, informează Agerpres.

Sute de jurnalişti din toate colţurile Europei au venit la Palatul Parlamentului pentru a transmite discursurile şi evenimentele ce au marcat prima zi a reuniunii popularilor europeni.

Unul dintre aceste evenimente a fost şi apariţia la Congres a Evgheniei Timoşenko, fiica fostului premier al Ucrainei, care a lansat, cu această ocazie, un apel cu privire la felul în care se vor desfãşura alegerile parlamentare din ţara sa, alegeri ce vor avea loc curând. Aceasta a avut o întrevedere şi cu preşedintele Traian Bãsescu, la Palatul Cotroceni.

Apariţia Angelei Merkel şi discursurile şefilor de stat şi de guvern au reprezentat alte momente de interes pentru presã, la fel ca şi întrevederea bilateralã pe care cancelarul german a avut-o la Palatul Parlamentului cu preşedintele Bãsescu.

Deşi Traian Băsescu a fost aşteptat de jurnalişti şi asaltat cu întrebãri, acesta a preferat sã fie discret cu presa. La un moment dat, Bãsescu a alergat la ieşirea din sala de plen a Congresului PPE, în încercarea de a scãpa de insistenţa jurnaliştilor de a-l filma şi a-i adresa întrebãri.

'Staţi aşa cu camerele în mânã înghesuiţi. Ia sã vedem ce faceţi acum', le-a spus Bãsescu reprezentanţilor presei, dupã care a început sã alerge, urmat îndeaproape de cameramani şi reporteri.

Dupã aproximativ 50 de metri de sprint, preşedintele s-a oprit şi, întrebat de presã dacã ar putea sã reia alergarea, a spus: 'V-am arãtat cum puteţi fi pãcãliţi. Nu puteţi voi cât pot eu. Nu uitaţi cã în fiecare dimineaţã înot'.

Din punct de vedere politic însã, pentru România desfãşurarea la Bucureşti a Congresului PPE a însemnat o conturare a importanţei sale pe harta europeanã.

De altfel, Barroso a ţinut sã sublinieze în discursul sãu cã Uniunea Europeanã este foarte importantã pentru România, iar România este foarte importantã pentru UE.

Cancelarul german Angela Merkel a evidenţiat faptul cã prin reuniunea de la Bucureşti, PPE şi-a propus sã transmitã un semnal cã principiile democratice trebuie respectate şi cã se va asigura cã acest lucru se va întâmpla în continuare.

'Mulţumesc pentru ospitalitatea dumneavoastră, pentru cã ne-aţi primit sã ne reunim la Bucureşti astãzi pentru a da un semnal, pentru a arãta cã peste tot în Europa democraţia are câştig de cauzã, cã principiile democratice trebuie respectate şi noi ne vom asigura cã acest lucru se va întâmpla în continuare', a spus Angela Merkel.

În general, liderii europeni au vorbit despre soluţiile de contracarare a efectelor crizei economice, concluzia comunã fiind aceea cã este nevoie de o Europã unitã, solidarã, dupã cum aratã şi sloganul Congresului - 'Rãspunsul este mai multã Europã', comentează Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite