Prigoană vrea să impună prin lege denumirea de ţigan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDL Silviu Prigoană a elaborat o iniţiativă legislativă în care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie rromă din "rrom" în "ţigan", deoarece termenul '"rrom" generează "confuzie pe plan internaţional".

După ce a constatat că Academia susţine proiectul, premierul Emil Boc a cerut date suplimentare. De altfel, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în septembrie, că schimbarea denumirii ţiganilor în rromi este o decizie greşită, pentru că europenii fac confuzie între rromi şi români, relatează Mediafax.

Academia Română a transmis Guvernului că termenul "ţigan" reprezintă "numele corect al acestei populaţii transnaţionale".

"În multe ţări din spaţiul european este utilizat fără nicio restricţie un cuvânt având aceeaşi origine, respectiv aceeaşi evoluţie a semnificaţiei cu lexemul românesc: 'tsiganes' în franceză, 'zingari' în italiană, 'Zigeuner' în germană, 'tzigani' în rusă şi polonă, 'cigany' în maghiară, 'ciganin' în bulgară şi sârbă, 'cigano' în portugheză, 'zigenare' în neerlandeză", se precizează în adresa Academiei Române către Guvern.

Popunerea legislativă nu este susţinută de: Ministerul Culturii, Ministerul de Externe, Agenţia Naţională pentru Rromi, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

"Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = "ţara briţilor, a englezilor"; Mauretania = maur + (et)ania = "ţara maurilor", deci România = rom + ania = "ţara romilor". E incorect. Se creează o falsă direcţionare", îşi motivează Silviu Prigoană iniziativa legislativă.

Proiectul de lege propune ca în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoane de etnie rromă/ ţigănească, denumirea utilizată să fie de "ţigan/ţigancă", iar atribuirea de conotaţii negative la folosirea acestei denumiri să fie interzisă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite