Prigoană vrea să cenzureze presa scrisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de parlamentari PDL, în frunte cu Silviu Prigoană, au depus un proiect de lege care poate duce la restrângerea libertăţii presei. Ziarele vor avea nevoie de licenţă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a putea fi tipărite, iar instituţia va avea şi dreptul de a retrage licenţele.

Prin proiectul depus la Parlament, democrat-liberalii vor să modifice legea de funcţionare a CNA astfel încât presa scrisă şi online să intre sub autoritatea acestei instituţii. Licenţa emisă de CNA  devine obligatorie pentru tipărirea oricărei publicaţii de presă scrisă  şi chiar pentru găzduirea de publicaţii online pe servere. Licenţele ar urma să fie valabile şapte ani.

Cum se opreşte apariţia unui ziar

Totuşi, patronii de ziare care primesc o astfel de licenţă nu pot răsufla uşuraţi: CNA poate să retragă oricând licenţa unei publicaţii. Sancţiunea

s-ar aplica  dacă patronii publicaţiei nu se supun prevederilor din legea audiovizualului privind obligaţia de a pune la dispoziţia publicului mai multe categorii de informaţii.  Acestea se referă la denumirea, statutul juridic şi sediul social,  numele reprezentantului legal al  persoanelor responsabile de conducerea societăţii comerciale şi responsabililor editoriali.

Alături de Silviu Prigoană, proiectul este semnat de alţi zece parlamentari PDL, printre care Brânduşa Novac sau Alin Popoviciu. De asemenea, actul normativ este semnat de Mate Andras (UDMR) şi de independentul Tudor Ciuhodaru.

Aceştia îşi mărturisesc, în expunerea de motive, antipatia faţă de presă. „Ne preocupă mult în zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer şi apă, însă nu facem mai nimic pentru a reduce otrava informaţională", susţin iniţiatorii.

CTP: Prigoană, un personaj de tabloid

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu consideră că trecerea presei scrise sub controlul CNA nu are niciun sens. „Silviu Prigoană a propus legea la pachet cu legalizarea prostituţiei? Că ştiam că îl preocupă acest subiect. A trece presa scrisă sub controlul CNA este un nonsens. Presa scrisă are cu totul alt specific, pentru cine este iniţiat în acest domeniu", afirmă Cristian Tudor Popescu.

El a adăugat că eventualele reglementări privind presa scrisă trebuie discutate de persoane „cu competenţe în domeniu", afirmând că
Silviu Prigoană nu se regăseşte printre acestea. Cristian Tudor Popescu susţine că argumentele prezentate în expunerea de motive a legii sunt specifice „unui personaj de tabloid cum este Silviu Prigoană".  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite