Prigoană ar putea vota debarcarea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspăt plecat din PDL, deputatul Silviu Prigoană aşteaptă textul moţiunii de cenzură ce va fi depus săptămâna viitoare. Senatorul Iulian Bădescu şi-a dat ieri demisia din tabăra democrat-liberală şi a anunţat că se înscrie în PSD. Executivul ar putea pierde sprijinul mai multor aleşi ai partidului.

Potrivit unor surse politice, democrat-liberalii ştiau că Bădescu îşi negocia plecarea la PSD „de vreo patru-cinci luni, de când afacerile sale cu statul din domeniul construcţiilor nu mai erau privite cu ochi buni de partid". 

Dispus să pună umărul la dărâmarea Guvernului ar fi şi deputatul Silviu Prigoană, care a rămas în grupul PDL din Cameră chiar dacă a demisionat din partid, alegând să-şi vadă de afaceri.

El a sugerat că ar putea vota pentru debarcarea Guvernului. „După ce primim în scris documentul, discutăm. Nu cunosc nici textul asumării, nici textul moţiunii", a comentat ieri omul de afaceri, chestionat în legătură cu votul pe moţiunea de cenzură.

Protestul unui vicepreşedinte

Alţi democrat-liberali nemulţumiţi de prestaţia Guvernului spun răspicat că vor vota împotriva Cabinetului Boc. „Eu voi vota la vedere împotriva Guvernului şi a măsurilor sale. Şi ce dacă pică Guvernul la moţiune? Asta e!", a susţinut senatorul Georgică Severin, considerat de unii colegi de partid următorul „dezertor".

Şi deputatul Daniel Oajdea îşi menţine intenţia de a vota alături de PSD şi PNL. Potrivit unor surse politice, acţiunile lui au fost sprijinite de şefa deputatului în organizaţia de Iaşi, senatorul Mihaela Popa, care ar putea merge tot pe mâna Opoziţiei. 

Pe lista „rebelilor" s-ar putea afla şi deputaţii PDL care au votat şi marţi pentru moţiunea simplă împotriva ministru­lui de Finanţe, Sebastian Vlădescu: Gheorghe Ciobanu, Ştefan Drăgulescu şi Marius Dugulescu, toţi trei din judeţul Timiş. Nemulţumiţilor li s-ar putea alătura şi senatorul de Gorj, Ion Ruşeţ, care a votat în Comisia de Muncă din Senat alături de Opoziţie la Legea pensiilor.

Măsurile de austeritate asumate de Guvern sunt criticate şi de vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde, care a declarat pentru un post de radio local că varianta FMI de majorare a taxelor ar fi fost mai bună decât reducerea pensiilor şi a salariilor.

Minorităţile se gândesc ce vor face cu Boc

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă de Parlament, Opoziţia trebuie să obţină majoritatea voturilor din numărul total al parlamentarilor, respectiv 236. În prezent, PSD şi PNL au 212 voturi, astfel încât mai au nevoie de încă 24.

Acestea ar putea veni de la democrat-liberalii rebeli care au făcut notă discordantă sau au plecat deja din partid şi de la grupul minorităţilor naţionale, care numără 18 deputaţi. „Discutăm luni la şedinţa de grup şi stabilim, până atunci ne mai gândim", a declarat ieri liderul acestui grup, Varujan Pambuccian.

Nici independenţii nu-şi mai asumă tranşant echipa lui Boc. Deputatul Ioan Munteanu, vicepreşedinte al UNPR, a precizat ieri că parlamentarii formaţiunii vor fi prezenţi în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar nu vor vota nici pentru, nici împotriva acesteia. Votul este secret, cu bile.

Asumarea răspunderii

Guvernul îşi va asuma, luni, răspunderea pe legile austerităţii, au stabilit Birourile permanente reunite ale celor două Camere după întâlnirea avută cu premierul Emil Boc. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că moţiunea de cenzură a Opoziţiei va fi depusă, cel mai probabil, marţi, 8 iunie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite