Prigoană vrea să cenzureze presa scrisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de parlamentari PDL, în frunte cu Silviu Prigoană, au depus un proiect de lege care poate duce la restrângerea libertăţii presei. Ziarele vor avea nevoie de licenţă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a putea fi tipărite, iar insituţia va avea şi dreptul de a retrage licenţele.

Prin proiectul depus la Parlament, democrat-liberalii vor să modifice legea de funcţionare a CNA astfel încât presa scrisă şi online să intre sub autoritatea acestei instituţii. Licenţa emisă de CNA devine obligatorie pentru tipărirea oricărei publicaţii de presă scrisă şi chiar pentru găzduirea de publicaţii online pe servere. Valabilitatea unei licenţe ar urma să fie valabilă pentru 7 ani de zile.

Cum se opreşte apariţia unui ziar

Totuşi, patronii de ziare care primesc o astfel de licenţă nu pot răsufla uşuraţi: CNA poate să retragă oricând licenţa unei publicaţii. Sancţiunea s-ar aplica dacă patronii publicaţiei nu se supun prevederilor din legea audiovizualului privind obligaţia de a pune la dispoziţia publicului mai multe categorii de informaţii. Acestea se referă la denumirea, statutul juridic şi sediul social, numele reprezentantului legal al persoanelor responsabile de conducerea societăţii comerciale şi responsabililor editoriali.

De asemenea, CNA poate decide suspendarea unei licenţe pentru una, trei sau şase luni. Aceste sancţiuni se aplică dacă CNA dă câştig de cauză unei persoane care consideră că imaginea i-a fost afectată de către un articol publicat într-un ziar şi căreia nu i se acordă drept la replică. Trebuie spus, însă că, potrivit legii audiovizualului, când televiunile se fac vinovate de astfel de încălcări, CNA poate să aplice doar amenzi şi nu suspendarea licenţei.

Vor să scape de otrava din presă

Alături de Silviu Prigoană, proiectul este semnat de alţi zece parlamentari PDL, printre care Brânduşa Novac sau Alin Popoviciu. De asemenea, actul normativ este semnat de Mate Andras (UDMR) şi de independentul Tudor Ciuhodaru. Aceştia îşi mărturisesc, în expunerea de motive, antipatia faţă de presă. "Ne preocupă mult în zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer şi apă, însă nu facem mai nimic pentru a reduce otrava informaţională", susţin iniţiatorii. Mai mult, iniţiatorii îşi recunosc, implicit , dorinţa de a impune un jurnalism care să nu deranjeze. "În acelaşi mod în care nu reuşim să beneficem doar de partea pozitivă a libertăţii în viaţa de zi cu cu zi, nu reuşim să avem doar o presă de informare sau opinie şi suportăm, nu de puţine ori, elemten de presă denigratoare, inslutătoare sau calomnioasă", se afirmă în expunerea de motive.

Cristian Tudor Popescu: Prigoană, un personaj de tabloid

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu consideră că trecerea presei scrise sub controlul CNA nu are nici un sens. "Silviu Prigoană a propus legea la pachet cu legalizarea prostituţiei? Că ştiam că îl preocupă acest subiect. A trece presa scrisă sub controlul CNA este un nonsens. Presa scrisă are cu totul alt specific, pentru cine este iniţiat în acest domeniu", afirmă Cristian Tudor Popescu. El a adăugat că eventualele reglementări privind presa scrisă trebuie discutate de persoane "cu competenţe în domeniu", afirmând că Silviu Prigoană nu se regăseşte printre acestea. Cristian Tudor Popescu susţine că argumentele prezentate în expunerea de motive a legii sunt specifice "unui personaj de tabloid cum este Silviu Prigoană".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite