PSD după Congres: Ponta se apucă de treabă, Geoană marele perdant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta şi susţinătorii, savurându-şi victoria
Ponta şi susţinătorii, savurându-şi victoria

Anunţul că Victor Ponta a fost ales lider al social-democraţilor a venit după mai bine de nouă ore de aşteptare. Ponta şi-a devansat contracandidatul cu 70 de voturi. Cifra şapte pare ghinionistă pentru Geoană, care a pierdut prezidenţialele la o diferenţă de aproape 70 de mii de voturi.

Imediat după începerea votului, anunţat să dureze până când mijeşte de ziuă, „micul Titulescu", aşa cum a fost numit la un moment dat în partid Ponta, a decis să fructifice timpul.

Mai citeşte şi:

Carte de vizită Victor Ponta, noul preşedinte PSD

Aşa că s-a plasat strategic în apropierea cabinelor de vot, acolo unde social-democraţii aşteptau la coadă să le vină rândul la ştampilat buletinele cu candidaţi. S-a lăsat fotografiat, a făcut conversaţie şi a împărţit generos strângeri de mână şi îndemnuri votanţilor. Ba chiar a fost sfătuit de Mircea Geoană, şi el şi trecere prin aceeaşi zonă, „să nu se ia în gură" cu Marian Oprişan, alături de care stătea.

„Ne relaxam şi noi..., aicea cu colegii mai bine, decât cu alţii", a răspuns, ironic, Ponta. El a rămas pe poziţie până când la vot au venit cei 225 de delegaţi ai organizaţiei de Bucureşti, condusă de Marian Vanghelie.

După încheierea votului, are loc retragerea strategică: Ponta, socrul său, Ilie Sârbu, şi un grup de susţinători ocupă un colţ al sălii. Într-un alt colţ stă Mircea Geoană, înconjurat de o mulţime de ziarişti. Dintre susţinătorii săi  a venit doar Cristian Diaconescu. Geoană se lansează în comentarii despre liberali. Ziariştii, roată în jurul său, ascultă.

Iureşul zvonurilor

Se trece la numărătoarea voturilor, iar prin sală încep deja să circule primele zvonuri. Se aude că, după primele 200 de voturi numărate, Geoană ar conduce. Presa nu-l slăbeşte din ochi pentru că din două în două minute primeşte veşti pe telefon despre cum merg lucrurile.

În tabăra lui Ponta, uşoară îngrijorare: de ce stă presa ciorchine pe Geoană? La ora 12 jumătate, îşi face apariţia Adrian Năstase, odată cu alte zvonuri. Din care reiese că Ponta ar fi în avantaj. Are în plus 50 de voturi, ba nu, 70 de voturi, sau chiar o sută. Cifrele zburdă prin sală. După o oră avantajul pare să se fi spulberat. Diferenţa s-ar fi la redus la doar zece voturi.

Năstase îi povesteşte lui Ponta că blogul său a ajuns la trei milioane de accesări. Mai trece o oră. Într-un alt colţ al sălii o explozie de bucurie. Daciana, soţia lui Ponta, a primit veşti bune. Numărătoarea voturilor îl dă pe Ponta în avantaj. Între timp, Geoană a plecat din sală. Ponta începe să primească alte sms-uri. Presa s-a adunat acum toată în jurul său. Susţinătorii se străduiesc să destindă atmosfera. E din ce în ce mai multă tensiune. În cele din urmă, vestea cea mare pătrunde în sală.

Victorie şi chei pierdute

E oficial, Ponta a câştigat. Să nu ne bucurăm, e prea devreme, zice el,  amintindu-şi de păţania lui Geoană. Fiindcă a rămas aşezat, cameramanii se urcă pe scaune ca să ia imagini. Emoţionat, Ilie Sârbu şi-a pierdut cheile. „Erau de la casă", se plânge el. Radu Moldovan, un susţinător înfocat al lui Ponta, îl consolează: „ Lasă-le... lasă că luăm alte chei, luăm şi altă casă".

Hotărât să câştige voturile social-democraţilor, Ponta a recurs, în discursul său, la cele zece porunci. Un decalog după care a promis că se va ghida dacă va fi ales preşedintele partidului şi pe care s-a angajat să nu-l încalce. „Voi face PSD să fie mândru de mine şi nu voi promova nonvaloarea, primitivismul şi vulgaritatea, chiar dacă aduc voturi", a făgăduit el.

Geoană: „ Am plătit pentru că am ratat prezidenţialele"

Alegerea lui Ponta ca preşedinte a fost imediat urmată de plecări din partid. La numai câteva ore după ce acesta a fost anunţat, oficial, câştigător al şefiei PSD, trei parlamentari au demisionat şi s-au alăturat grupului independenţilor, condus de fostul social-democrat Gabriel Oprea.

Este vorba despre senatorul Şerban Mihăilescu şi despre deputaţii Culiţă Tărâţă şi Ioan Muntean. Acum trei săptămâni, Ioan Muntean a încercat să preia conducerea grupului deputaţilor social-democraţi, dar a pierdut prin vot în faţa lui Viorel Hrebenciuc, care i-a păstrat funcţia. Ponta a susţinut că cei trei nu-i erau adversari, şi a remarcta, ironic, că pe un drum nou nu merge toată lumea, ci doar cei care au curaj.

Tabăra lui Ponta câştigă puterea

O altă consecinţă a înlocuirii lui Geoană cu Ponta ar putea fi reconfigurarea taberelor din partid. Noul lider va fi susţinut de Adrian Năstase şi de Ion Iliescu, care l-ar putea ajuta să-şi consolideze  poziţia câştigată.

În tabăra lui Ponta au trecut însă, pe rând, alţi PSD-işti influenţi: Viorel Hrebenciuc, Radu Mazăre, Miron Mitrea şi mai cu seamă proaspătul secretar general, Liviu Dragnea, chiar dacă acesta a declarat că a votat cu Mircea Geoană. Înainte de rezultatul votului, Ponta a declarat de la tribuna Congresului că şi-l doreşte pe Dragnea în echipa sa. Ponta poate miza şi pe sprijinul unora din proaspeţii vicepreşedinţi. 

După dubla înfrângere (ratarea prezidenţialelor şi a conducerii PSD), se pare că Mircea Geoană va rămâne fără nicio funcţie de conducere. El va trebui să se mulţumească doar cu statutul de membru al Consiliului Naţional, conferit de calitatea sa de parlamentar.

Geoană a primit oficial în partid asigurări că îşi va păstra fotoliul de preşedinte al Senatului, dar surse din PSD vorbesc despre eventuala intenţie a unor social-democraţi de a-l debarca pe Geoană şi din această funcţie.

Procedural, Geoană ar putea fi înlocuit dacă grupul senatorial al PSD îi va retrage sprijinul. Cel care va fi propus în locul său va avea nevoie de votul plenului, dar social-democraţii nu deţin majoritatea în Senat.

În această situaţie, ei riscă piardă funcţia, care ar reveni automat PDL. Este de aşteptat ca Geoană să-şi păstreze cei mai mulţi dintre susţinători precum şi sprijinul oferit de organizaţia PSD Bucureşti, al cărei lider al obţinut o funcţie de vicepreşedinte.

Comentariile specialiştilor

Partidul se menţine nereformabil

Cristian Pârvulescu
analist politic

Chiar dacă alegerile din PSD au fost câştigate de Victor Ponta, partidul rămâne „bolnavul" sistemului politic românesc, se menţine nereformabil. Aceasta situaţie este demonstrată şi de lista vicepreşedinţilor, pe care îi regăsim printre alţii pe Marian Vanghelie sau Marian Oprişan.

Şi menţinerea lui Liviu Dragnea în funcţia de secretar general arată că baronii încă au un cuvânt foarte puternic în PSD. Atitudinea partidului faţă de PDL depinde de strategia politică a lui Ponta, care trebuie să demonstreze că este un bun lider al opoziţiei, pentru a-şi consolida poziţia de posibil prezidentiabil la viitoarele alegeri.

Ponta nu poate schimba singur

Adrian Moraru

director adjunct IPP

Pentru reformarea partidului nu este suficient un lider „providenţial", care să vină cu idei noi, ci este nevoie de un efort susţinut din partea mai multor persoane. Victor Ponta nu poate aduce schimbarea în PSD de unul singur, are nevoie de sprijin.

În opinia mea, cea mai mare problemă a PSD este neregăsirea doctrinară, fiind un partid al cărui mesaj nu mai corespunde realitaţii româneşti. În ceea ce priveşte relaţia cu PDL, nu cred ca se va pune problema unei apropieri, în ciuda speculaţiilor privind relaţia lui Ponta cu Preşedinţia. El ar putea deveni următorul prezidenţiabil, cu condiţia să facă ceva  cu partidul ăsta.

PSD are nevoie de alt mesaj

Andrei  Ţăranu
politolog

Victor Ponta poate produce schimbarea la faţă a PSD, cu condiţie să regândească mesajul partidului, care şi-a pierdut treptat electoratul din zone percepute ca fiefuri. Reformarea unui partid nu depinde numai de lider, ci de coagularea forţelor decisive.

PSD a demonstrat prin acest Congres că este o formaţiune democratică, matură, care are capacitatea de a schimba lideri. Ponta poate să devină de acum încolo fie un mini-dictator, de genul Traian Băsescu, fie un lider care să recalibreze mesajul politic al PSD. În funcţie de modul cum va conduce partidul, Ponta ar putea deveni următorul prezidenţiabil.

"Eu nu am nevoie de funcţii, eu am brandul meu."
Ion Iliescu
preşedinte fondator al PSD


"Există riscul să rămânem fără femei (n.r - în partid)."

Ion Iliescu
preşedinte fondator al PSD

"Acum avem 35% din preferinţele oamenilor fără să facem nimic."
Mircea Geoană
fost preşedinte al PSD

"Să mutăm corupţia de aici acolo unde îi este locul: în Modrogan (n.r. - sediul PDL), acolo unde sunt manţogii, videnii şi udrele lor."
Victor Ponta
preşedintele PSD

image
Cristian Pârvulescu
Adrian Moraru
Andrei  Ţăranu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite