Preşedintele Comisiei de la Veneţia cere României să respecte independenţa justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de la Veneţia îndeamnă România să respecte în totalitate propria Constituţie şi standardele internaţionale privind independenţa justiţiei şi statul de drept, într-un comunicat postat pe site-ul său.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, GianniBuquicchio, face apel la România să respecte pedeplin propria Constituţie şi standardele internaţionale privind independenţa justiţiei şi statul de drept şi constată că actuala coaliţie aflată la putere în România a declarat că nu va aplica măsuri care să afecteze independenţa Curţii Constituţionale.

„Am aflat cu adâncă îngrijorare de numeroasele încercări de a exercita presiune asupra Curţii Constituţionale din România şi de a-i submina independenţa. Curtea Constituţională a cerut sprijinul Comisiei de la Veneţia în această privinţă", spune Gianni Buquicchio într-un mesaj postat pe site-ul Comisiei de la Veneţia.

"Comisia de la Veneţia a subliniat în mod repetat rolul fundamental a Curţii Constituţionale că garant al ordinii constituţionale a statului şi al drepturilor fundamentale. O Curte Constituţională care ia în serios acest rol trebuie să ia uneori decizii care nu sunt bine primite de forţele politice care deţin majoritatea în acel mioment. Legitimitatea unor asemenea decizii derivă din constituţie. Aceasta trebuie să fie acceptat de alte organe ale statului şi nu poate justifica imixtiunea în independenţa curţii".

"Reamintesc că idependenţa şi inamovibilitatea judecătorilor Curţii Constituţionale este garantata de articolul 145 al Constituţiei României.
Reprezentanţii coalitiei de la putere au declarat că nu intenţionează să aplice măsurile care pot ameninţa independenţa Curţii şi a judecătorilor."

"Cer Romaniei, care este membră a Comisiei de la Veneţia şi a Consiliului Europei, ca şi a UE, să respecte constituţia şi standardele internaţionale ale independenţei justiţiei şi ale statului de drept."

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele de Comisia de la Veneţia, este organul consultativ pe teme constituţionale al Consiliului Europei.

Potrivit Art. 2 din statul revizuit al Comiei, postat pe site-ul instituţiei, Comisia de la Veneţia este formată din "experţi independenţi care au obţinut recunoaştere prin experienţa lor în cadrul instituţiilor democratice sau prin contribuţia lor la dezvoltarea dreptului şi a ştiinţelor politice".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite