Preşedintele Băsescu participă la aniversarea bătăliei de la Grünwald

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu participă mâine, în Polonia, la ceremoniile de aniversare a 600 de ani de la bătălia de la Grünwald. Ceremoniile se vor desfăşura în localitatea Grünwald şi la palatul Malbork.

Lupta de la Grünwald, cunoscută şi sub numele de prima bătălie de la Tannenberg, s-a desfăşurat între Regatul Poloniei şi Marele Ducat al Lituaniei, cu aliaţii şi vasalii lor, pe de o parte, şi statul cavalerilor teutoni, sprijinit de Regatul Ungariei, de cealaltă parte. Lupta este considerată una dintre cele mai mari confruntări ale Evului Mediu.

Teritoriul pe care s-a purtat bătălia aparţinea, în anul 1410, cavalerilor teutoni. Teutonii au avut 27.000 de combatanţi, iar adversarii lor – 39.000 de soldaţi. Teutonii au fost înfrânţi. Trupele polono-lituaniene au fost conduse de regele Poloniei, Vladislav Jagiello, şi de marele duce Vytautas al Lituaniei. În subordinea acestora au luptat şi 400 de oşteni moldoveni trimişi de domnitorul Alexandru cel Bun, care era vasal al regelui Poloniei.

La ceremoniile aniversare de la Grünwald participă şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care va avea în acest context şi o întâlnire cu preşedintele Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite