Preşedintele Băsescu participă la Summitul privind Securitatea Nucleară de la Seul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu participă, luni şi marţi, la Seul, la invitaţia omologului sud-coreean, Lee Myung-bak, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleară.

După cum declara duminică seară şeful statului român, unul dintre obiectivele reuniunii este ”reconstruirea încrederii cetăţenilor faţă de energia nucleară, care este una dintre cheile viitoarelor dezvoltări energetice în lume, nu numai în Europa sau America”, lucru care, în opinia lui Traian Băsescu ”nu poate fi recâştigat decât dacă statele, în procesul de comunicare cu populaţiile lor, informează cu privire la nivelul de securitate al instalaţiilor lor nucleare'.

De asemenea, summitul are ca obiective ca statele participante să îşi asume anumite angajamente în vederea promovării unor măsuri pentru creşterea securităţii nucleare, dar şi pentru prevenirea traficului ilicit de materiale nucleare şi prevenirea ameninţărilor teroriste nucleare.

”Un obiectiv al summitului este şi convenirea unor modalităţi de abordare a ameninţărilor terorismului nuclear. Va trebui să găsim nişte formule, modalităţi prin care să avem grijă ca reziduurile rezultate în urma proceselor nucleare din instalaţiile de producere a energiei să nu ajungă în mâna unor grupări teroriste care să le folosească pentru realizarea de armament nuclear”, a afirmat Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni înaintea plecării spre Seul.


La Summitul de la Seul vor fi reprezentate peste 50 de state şi patru organizaţii internaţionale - ONU, AIEA, UE şi INTERPOL. Reuniunea va fi împărţită în trei sesiuni de lucru dedicate evaluării progreselor înregistrate după prima ediţie a Summitului privind Securitatea Nucleară (Washington, 2010), examinării politicilor naţionale în materie şi convenirii asupra unei agende de cooperare internaţională, respectiv abordării legăturii dintre securitatea nucleară şi siguranţa nucleară, ca urmare a accidentului produs în 2011 la centrala nucleară de la Fukushima, potrivit Agerpres

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite