Preşedintele Băsescu, la Seul: jurnal de bord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, primit de preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak
Traian Băsescu, primit de preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak

Traian Băsescu a ajuns, ieri-dimineaţă, în capitala Coreei de Sud, după un zbor de nouă ore, pentru a participa, alături de înalţi oficiali, la summitul privind securitatea nucleară.

Duminică seara, în salonul oficial al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă", ne-am strâns o mână de jurnalişti şi, după minute bune de aşteptare, ne-am îmbarcat în aeronava prezidenţială Airbus A 310-325... pe scara din coadă. Destinaţia: Seul.

Până pe 27 martie, aici se desfăşoară cea de-a doua ediţie a summitului de securitate nucleară. Evenimentul, care vizează coordonarea politicilor naţionale pentru combaterea terorismului nuclear, reuneşte în aceste zile 58 de şefi de stat şi organizaţii internaţionale. Vor fi prezenţi inclusiv preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi cel al Chinei, Hu Jintao.

Cu gândul la o posibilă întâlnire cu cei mai puternici oameni ai planetei, ne-am aşezat pe scaune, ne-am cuplat centurile de siguranţă şi aşteptam decolarea sau poate un semn din partea din faţă a aeronavei (acolo unde stă preşedintele), delimitată clar de nişte perdeluţe ce nu permiteau nici celei mai agere priviri să zărească ceva.

Avionul a decolat, însă Traian Băsescu nu ne-a dat niciun semn. Ne aşteptam însă la asta, având în vedere că preşedintele făcuse deja o declaraţie de presă cu doar câteva ore înainte de decolare. În plus, era trecut de ora 21.00 şi urmau mai bine de nouă ore de zbor.

10 milioane de locuitori în seul

Am traversat Deşertul Gobi, Marea Galbenă şi timpul afişat pe monitor a trecut de la ore la minute. Când Bucureştiul încă mijea ochii la ora 6.30, în Seul se apropia de ora 13.00, iar un soare puternic parcă de-abia-ţi dădea posibilitatea să admiri oraşul.

De sus, capitala Coreei de Sud este ca un mare joc de lego, fiecare piesă aşezată cu atenţie la locul ei, grupuri-grupuri de zgârie-nori şi poduri lângă poduri peste Râul Han. Cu asemenea infrastructură şi construcţii, nu este de mirare că aproximativ 10 milioane de locuitori, cât jumătate din populaţia României, îşi duc traiul în acest oraş.

Am aterizat pe Aeroportul Gimpo şi am părăsit aeronava tot pe scara din coadă. La scara din faţă, doi reprezentanţi ai Guvernului Coreean, ambasadorul României în Coreea de Sud, Călin Fabian, patru gărzi de onoare şi două gărzi în ţinută tradiţională îl întâmpinau pe preşedintele român Traian Băsescu.

Întâlnire cu Barack Obama

În drumul spre autocarul ce urma să ne ducă la hotel l-am putut vedea pe preşedinte, cu zâmbetul pe buze, salutând gazdele. Am plecat odată cu coloana oficială, însă drumurile noastre s-au despărţit. Noi spre hotel, preşedintele spre Centrul Expoziţional COEX, acolo unde urma să aibă loc ceremonia primirii oficiale de către Lee Myung-bak, preşedintele Coreei de Sud. La fel de puţin cum l-am văzut pe preşedintele României, l-am văzut şi pe cel al Statelor Unite ale Americii.

În drumul spre Centrul Expoziţional, la mai puţin de un kilometru distanţă de acesta, am fost opriţi de poliţişti pentru a trece o coloană oficială. Coloana oficială a lui Barack Obama. Într-una dintre limuzine se afla preşedintele SUA care privea liniştit pe geam (întâlnirea la care ne gândisem în avion, la decolare, avusese deja loc. Chiar dacă pentru doar câteva secunde).

Obama a ajuns duminică în Coreea de Sud, pentru a participa la cea de-a doua ediţie a summitului de securitate nucleară, dar s-a deplasat şi la graniţa dintre cele două Corei, zonă pe care a numit-o „frontiera libertăţii".

Băsescu reafirmă angajamentele României

Ceremonia primirii oficiale a fost urmată de un dineu de lucru cu tema „Analiza progreselor înregistrate de la Summitul de la Washington din 2010", la care au participat liderii de state, inclusiv Traian Băsescu. Preşedintele României a avut o intervenţie în cadrul acestor dezbateri.

„România a luat act de obiectivele şi planul de acţiuni convenite la Summitul privind Securitatea Nucleară de la Washington, precum şi de angajamentele naţionale voluntare ale celor 30 de state participante. Pe această cale, doresc să reafirm angajamentele asumate de România în plan internaţional cu privire la respectarea principiilor de neproliferare nucleară, precum şi a cerinţelor de securitate şi siguranţă nucleară", a spus şeful statului.



Băsescu a mai spus că accidentul de la Fukushima a tras un semnal de alarmă pentru întărirea standardelor de siguranţă folosite pentru centralele nucleare, astfel încât să fie protejate viaţa şi sănătatea populaţiei.

„Printr-o politică strictă de siguranţă nucleară vom fi capabili să reclădim încrederea societăţilor noastre în alternativa eficientă sub aspect ecologic şi economic pe care o reprezintă energia electrică din surse nucleare", a mai spus Băsescu. Dezastrul de anul trecut din Japonia a întărit opoziţia activiştilor împotriva energiei nucleare, guvernul german anunţând închiderea treptată a tuturor unităţilor de acest tip până în 2022. România deţine o singură centrală nucleară, la Cernavodă, cu două reactoare operaţionale.

Preşedintele Băsescu va face în sesiunea de astăzi o prezentare asupra politicii româneşti în domeniul securităţii nucleare. Lucrările reuniunii de la Seul vor fi împărţite astăzi în două sesiuni, dedicate examinării politicilor naţionale în materie şi convenirii asupra unei agende de cooperare internaţională, respectiv abordării legăturii dintre securitatea şi siguranţa nucleară, ca urmare a accidentului produs în 2011 la centrala nucleară de la Fukushima.

În această seară, după declaraţiile de presă ale preşedintelui sud-coreean, delegaţia României se va întoarce în ţară.

"Doresc să reafirm angajamentele asumate de România cu privire la respectarea principiilor de neproliferare nucleară, precum şi a cerinţelor de securitate şi siguranţă nucleară."

Traian Băsescu preşedintele României

Basescu la Seul.

Obama transmite Phenianului că vrea pace

Preşedintele american Barack Obama le-a transmis ieri liderilor nord-coreeni că Statele Unite „nu au intenţii ostile" faţă de Phenian, respingând totodată provocările şi îndemnând regimul comunist să îşi abandoneze ambiţiile nucleare.

„În prezent, noi spunem: Phenian, ai curajul să cauţi pacea şi să oferi o viaţă mai bună nord-coreenilor", a spus el. Preşedintele american a avertizat totodată că „nu există recompensă pentru provocări", în timp ce Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune pentru a pune pe orbită un satelit de observaţie, lansare suspectată de comunitatea internaţională că este o testare deghizată a unei rachete. Obama a mai spus că nu se ştie cu certitudine cine conduce regimul nord-coreean.

„Este greu să ne facem o idee despre Kim Jong-Un, mai ales pentru că situaţia din Coreea de Nord pare perturbată. Nu putem şti cu certitudine cine controlează regimul şi care sunt obiectivele pe termen lung", a afirmat preşedintele american.

infografie
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite