Preşedintele susţine că referendumul secuiesc este anticonstituţional şi ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului nu înţelege ce doresc să testeze secuii, având în vedere Constituţia României şi "răbdarea statului român" "Ceea ce se întâmplă (în Harghita, Covasna şi Mureş -

Şeful statului nu înţelege ce doresc să testeze secuii, având în vedere Constituţia României şi "răbdarea statului român"

"Ceea ce se întâmplă (în Harghita, Covasna şi Mureş - n.red.) încalcă prevederile Constituţiei. Pe de altă parte, referendumul pentru autonomie teritorială este ilegal", a declarat, ieri, preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a subliniat că "România nu va accepta niciodată alte modele decât cele pe care şi le-a ales şi care sunt în deplină concordanţă cu standardele europene". Băsescu a spus că, atât timp cât iniţiativa CNS se va rezuma la o metodă de testare a voinţei populaţiei, "putem spune că este ceea ce se afirmă" ."În momentul în care încearcă să valorifice rezultatul acestui aşa-zis test sau referendum ilegal, statul român va aplica fără ezitare Constituţia şi legile statului, iar responsabilitatea va aparţine celor care acum realizează un act neconstituţional, pe teritoriul unui stat naţional, unitar, indivizibil şi, să nu uitaţi un lucru foarte important, un stat suveran", a declarat Băsescu după întâlnirea cu preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom. Traian Băsescu a mai spus că toţi cetăţenii României sunt obligaţi să respecte prevederile Constituţiei, în baza căreia minorităţile naţionale sunt reprezentate prin automatism în parlament şi li se permite să se adreseze instanţelor în limba maternă. "Aşteptăm să vedem primii parlamentari români intraţi prin automatism în statele membre UE", a afirmat Băsescu.

Laszlo Solyom: Societatea maghiară din România aparţine cultural Ungariei

"Un preşedinte al Ungariei nu se poate amesteca în treburile interne ale unui alt stat suveran. În acelaşi timp, avem o poziţie fermă privind drepturile ce li se cuvin acelor comunităţi etnice care trăiesc pe teritoriul unui stat, atât ca şi colectivităţi, cât şi ca indivizi", a spus preşedintele Ungariei. Laszlo Solyom a spus că atât el, personal, cât şi statul maghiar sprijină orice iniţiative ale minorităţilor care se desfăşoară în limitele Constituţiei.

Solyom a afirmat că modul în care se organizează minorităţile depind de acestea, dar trebuie să fie în concordanţă cu Constituţia ţării respective.

Preşedintele maghiar a spus că "societatea maghiară de aici este loială naţiunii române", dar cultural aparţine Ungariei. Solyom a spus că autonomia culturală este firească în Uniunea Europeană. El a adăugat că este posibilă şi autonomia teritorială, spunând că aceasta nu se îndreaptă împotriva integrităţii teritoriale a statului respectiv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite