Băsescu: Oricât de supărați ar fi românii pe mine, trebuie să voteze contra restaurației

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu
Traian Basescu

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, vineri seară, că își dorește “foarte mult” o prezență mare la referendum și că USL a procedat ca “bolșevicii” când i-a înlocuit pe Vasile Blaga, pe Roberta Anastase și l-a suspendat pe el.

Nu sunteți chiar 30.000, dar sunteți câțiva. Aș începe prin a preciza încă o dată ceea ce vreau să fie foarte bine înțeles și de presă, și de români. În acest referendum, care vizează destitutirea mea din funcție, nu mă bat pentru un scaun. Am stat pe el şapte ani și nu este unul comod. Eu mă bat pentru România. Mă voi bate pentru cei 22 de milioane de români și pentru interesul pe termen mediu și lung al României.

Indiferent de rezultatul referendumului, aș vrea să vadă partenerii noștri că poporul român înțelege democrația. Românii vor da politicienilor această lecție formidabilă. Îmi doresc ca românii să vină la vot pe data de 29 pentru a valida referendumul. Nu vreau sa rămân președinte la masa verde. De aceea, fac un apel la români să participe la vot pe 29 indiferent de optiunea lor. Este important acum ca cetățenii acesti țări să demonstreze Europei că suntem europeni, că nu cădem într-o capcană a riscului de restaurație.

România nu mai este cea din 2004, este România din 2012, iar participarea cetățenilor la referendum este esențială. Mulți sunt supărați pe măsurile luate în timpul crizei, dar este esențial ca prin atitudine, prin respingerea restaurației, să demonstreze că sunt europeni. Numai românii mai pot scoate țara din dificultate, la fel cum au scos-o în 2010 prin sacrificiile lor, așa o pot salva acum prin vot.

Pe 29 nu discutăm doar despre menținerea în funcție a președintelui suspendat. Pe 29 iulie românii vor da un semnal că resping restaurația și mersul înapoi al României. În patru zile, între 3 şi 6 iulie, majoritatea parlamentară a împins România cu mulți ani înapoi din punct de vedere al credibilității ei.
Sunt hotărât să fac tot ce ține de mine, să câștig referendumul, pentru că asta e situația acum. Actuala conducere a statului român nu mai poate fi un partener pentru aliații noștri. Ei sunt lipsiți de viziune și responsabilitate, deci e momentul ca românii să arate că resping restaurația și mersul înapoi în democrație, impresia că suntem singuri. O țară în care politicienii nu respect valorile europene.

Această bătălie pentru România pe care sunt hotărât să o dau trebuie să aibă definite regulile jocului. Deși mai sunt două săptămâni până la alegeri,, încă nu s-a stabilit care sunt condițiile de validare la referendum și secțiile de votare și nu este cinstit să reduci cu mai bine de 50% numărul secțiilor de votare din diasporă. În 2009 au fost 300 de secții de votare, iar acum sunt 150. În Spania, unde avem un million de români, sunt şapte secții de votare, iar în Afghanistan, unde avem 1.800 de militari români, sunt opt secții de votare. S-au gândit să îl poată avansa pe șeful militar care va supraveghea urnele.

Fac un apel ca numărul de secții de votare să fie cel puțin egal cu cel de la alegerile din 2009, când am fost ales președinte. Altfel, se creează condiții de invalidare a referendumului printr-o mai mică participare la vot.

De asemenea, constatăm în decizia de suspendare a Parlamentului că la unul din articole se spune că, dacă sunt probleme la CC, să se meargă la Parlament pentru a stabili o cale de urmat, în condițiile în care Curtea ar trebui să valideze referendumul. Calea de urmat o hotărăsc domnul Ponta și domnul Voiculescu, care vota cu două mâini.

Mi se pare necinstit că au supendat președintele și că au decapitat prin abuz conducerea statului, iar acum vor să o acopere prin votul poporului român. Prin aceste acțiuni au lovit grav principiile statului de drept. Românii vor respinge restaurația, oricât ar fi de supărați pe mine. Ei nu vor veni să legitimize decapitarea abuzivă a conducerii statului și vor da și o lecție de cinste. USL a procedat ca bolșevicii pe vremuri, chemând poporul să-I legitimize. Nu se cade să atragi propriul popor în acțiuni de șubrezire a statului de drept.

În ceea ce privește evoluțiile din ultimele zile, aș vrea să spun un lucru care mă doare: opt ani, cât am fost președinte, împreună cu Guvernul și cu Ministerul de Externe, am construit cu migală credibilitatea României în afară. România intrase cu foarte multe semne de întrebări. Cu răbdare și cu respectarea valorilor acestui club care înseamnă UE am reușit să asigurăm stabilitatea acesti țări, chiar dacă acasă aveam probleme. Am fost loiali partenerilor europeni și am respectat valorile Uniunii.

Ca urmare a săptămânii negre a României, România s-a decredibilizat profund. Actualii conducători ai României, fie că vorbim de premier sau de președintele interimar, sunt decredibilizați, iar efectele pentru România sunt greu de evaluat. Răul făcut de ei românilor este imens și ne vor trebui ani să revenim din nou la statutul de parteneri. România a avut contribuții la ce se întâmplă în Europa. Astăzi, România primește instrucțiuni. Când se ajunge la acest stadiu este un moment în care țara respectivă poate fi considerată izolată, iar pentru conducătorii țării ușile sunt închise. Am înțeles că președintele interimar a făcut un apel la mine legat de denigrarea țării în străinătate.

Președinteui Crin Antonescu, premierului Victor Ponta, președintelui Senatului, Petru Filip, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, le transmit că eu mâine dimineață plec din București și dacă până mâine dimineață cei patru se adună sunt gata să merg cu ei să le spun care sunt soluțiile și să le arăt ce mai e de salvat. Sunt soluții costisitoare, dar trebuie să le spun care sunt. Trebuie să fie toți patru, pentru că toți patru au misiuni. Sunt soluții pentru a stopa procesul de izolare a României în interiorul UE, care deja a început. Soluțiile pot fi făcute foarte rapid în interesul național.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite