Presedintele i-a sugerat premierului sa tina toate alegerile deodata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Comasarea localelor cu parlamentarele si prezidentialele "ar impaca toate cerintele", crede seful statului * El avanseaza data de 6 iunie 2004

Presedintele Ion Iliescu a afirmat, marti, ca organizarea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale simultan, in data de 6 iunie, ar impaca toate cerintele si ca i-a sugerat deja premierului sa discute acest lucru in cadrul PSD si in comisia parlamentara pentru elaborarea legilor electorale. Intrebat cum comenteaza propunerea lansata de premierul Adrian Nastase privind organizarea alegerilor locale si parlamentare in data de 6 iunie 2004, seful statului a precizat ca singura solutie constitutionala pentru organizarea alegerilor parlamentare inainte de data de 12 decembrie este organizarea de alegeri parlamentare anticipate, care nu trebuie sa aiba loc cu mai putin de sase luni inaintea expirarii mandatului Parlamentului. "Deci singura posibilitate este a le decala inaintea termenului de sase luni al terminarii mandatului Parlamentului. De aceea, probabil, a aparut aceasta idee: undeva ar putea fi comasate atunci cele trei alegeri: locale, parlamentare si prezidentiale, si atunci ar impaca toate cerintele - sa nu mai intram in Craciun cu alegerile, sa nu le decalam si sa simplificam si cheltuielile si efortul organizatoric", a afirmat presedintele Ion Iliescu. Seful statului a precizat ca alegerile locale, parlamentare si prezidentiale ar putea fi organizate in data de 6 iunie. El a adaugat ca aceasta posibilitate merita sa fie discutata atat la nivel politic, cat si impreuna cu juristi, astfel incat sa se gaseasca solutia cea mai buna.
Ce spune Constitutia
Organizarea alegerilor parlamentare simultan cu alegerile locale nu este posibila, conform Constitutiei, decat daca se intra in procedura alegerilor anticipate. Or, primul pas intr-o asemenea procedura este demisia premierului Nastase. Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de patru ani. Legea fundamentala stabileste in art. 63, alin. 2: "Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului". Parlamentul nou ales se intruneste, la convocarea presedintelui Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri, precizeaza alineatul 3 al aceluiasi articol constitutional. Legea fundamentala stabileste astfel ca nu se pot organiza alegeri parlamentare atat timp cat mandatul Parlamentului in functie nu s-a incheiat. Ca atare, alegeri parlamentare nu se pot organiza inaintea datei de 11 decembrie decat cu cel mult 20 de zile inaintea expirarii mandatului parlamentar, astfel incat noul parlament sa nu se suprapuna cu parlamentul in functie. In varianta alegerilor anticipate, Parlamentul poate fi dizolvat conform prevederilor art. 89 din Constitutie. "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Alineatul 3 al art. 89 precizeaza ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui Romaniei. Ca sa aiba alegeri cu mai multe luni inaintea expirarii mandatului actualului Parlament, premierul Nastase ar trebui sa demisioneze, iar Parlamentul sa refuze doua alte investituri.
PNL si PD: "E o prostie!"
"Nu am cum sa comentez o prostie", a spus purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu, referindu-se la ideea avansata de Adrian Nastase privind simultaneitatea alegerilor locale cu cele parlamentare. Deputatul liberal a adaugat: "Cred ca premierului Nastase i-a venit ideea de dimineata cand se barbierea si se uita in oglinda, gandindu-se "ce frumos si ce destept sunt"". Eugen Nicolaescu a afirmat ca de multe ori opozitia a fost in situatia de a reactiona "la ce visau liderii PSD noaptea si dimineata aruncau pe piata". Liderul PD, Emil Boc, a declarat ca nici macar Adrian Nastase nu poate crede ca este posibil sa organizeze alegeri parlamentare si locale in iunie 2004. "Termenul constitutional de organizare a alegerilor parlamentare este 22 noiembrie 2004, 11 martie 2005", a spus Emil Boc. El a afirmat ca declaratia premierului Adrian Nastase demonstreaza teama social-democratilor fata de cresterea in sondaje a aliantei PNL-PD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite