Preşedintele, la un pas de suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza politică va atinge, astăzi, un moment de vârf, parlamentul urmând să decidă asupra propunerii PSD de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Vor vota cu siguranţă în favoarea

Criza politică va atinge, astăzi, un moment de vârf, parlamentul urmând să decidă asupra propunerii PSD de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Vor vota cu siguranţă în favoarea acestei propuneri deputaţii şi senatorii PSD, PC şi PRM. UDMR şi PNL au lăsat la latitudinea fiecărui parlamentar dreptul de a decide cum votează, dar, cel mai probabil, imensa majoritate va fi împotriva lui Băsescu. Singurii sprijinitori ai şefului statului vor fi cei de la PD şi PNL.

Cum va decurge şedinţa

Potrivit deciziei conducerilor celor două Camere ale parlamentului, şedinţa va începe cu prezentarea propunerii de suspendare din funcţie a lui Băsescu, urmată de prezentarea raportului de anchetă şi a avizului Curţii Constituţionale. Băsescu va putea lua cuvântul sau, în cazul neprezentării, se va da citire textului pe care l-a adresat parlamentului. În continuare, grupurile parlamentare vor avea 171 de minute pentru dezbateri. În finalul dezbaterilor, parlamentarii se vor exprima asupra propunerii de suspendare din funcţie prin vot cu bile.

Birourile Permanente ale celor două Camere ale parlamentului au mandatat Secretariatul General să solicite Televiziunii Române şi Radiodifuziunii Române să transmită în direct toată dezbaterea parlamentară privind propunerea de suspendare a preşedintelui.

Văcăroiu se pregăteşte pentru Cotroceni

Preşedintele Senatului a declarat că are experienţa necesară pentru a gestiona problemele curente ale Administraţiei Prezidenţiale. Văcăroiu a spus că va numi noi consilieri prezidenţiali. "Eu voi fi preşedinte interimar, Bogdan Olteanu ar putea veni în această funcţie dacă eu am o problemă", a zis Văcăroriu.

Două demisii "strategice" şi una de conjunctură

Traian Băsescu a demisionat, în 1995, din Camera Deputaţilor, renunţând la imunitatea parlamentară pentru a fi cercetat în dosarul "Flota". Un an mai târziu este numit ministru al transporturilor în Cabinetul Ciorbea, iar în 1997, după o serie de critici aduse premierului de atunci, demisionează din echipa acestuia. Gestul său a determinat retragerea PD de la guvernare şi înlocuirea lui Victor Ciorbea cu Radu Vasile. În mai 2004, Băsescu îşi adjudecă al doilea mandat de primar general al Capitalei, dar în decembrie demisionează pentru a se instala în biroul prezidenţial de la Palatul Cotroceni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite