Președintele Parlamentului maghiar, Kover Laszlo, nu este primit în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul i-a trimis o scrisoare președintelui Parlamentului Maghiar, Kover Laszlo, prin care îi cere să nu vină în România. Președintele Senatului, Vasile Blaga, și președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, au co-semnat scrisoarea în care îi cer oficialului maghiar să amâne vizita până după alegerile locale.

Pornind de la înhumarea cu onoruri a rămășițelor poetului fascist Nyiro Jozsef, autoritățile române și cele maghiare au pornit un adevărat război care pare să se extindă și la nivel diplomatic.

După ce Guvernul român a refuzat înhumarea rămășițelor poetului, pe teritoriul României, președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a spus, la Oderheiu Secuiesc, că Guvernul român s-a comportat „barbar și necivilizat", luând această decizie.

Victor Ponta a subliniat că Executivul de la Bucureşti a procedat corect opunându-se înhumării cu onoruri, pe teritoriul României, a rămăşiţelor pământeşti ale lui Nyiro Jozsef, despre care a spus că era cunoscut pentru opiniile sale antisemite, antiromâneşti şi pro-fasciste.

În urma acuzelor făcute de președintele Parlamentului maghiar, ministrul de Interne, Ioan Rus, a precizat că Guvernul României așteaptă scuze de la premierul Ungariei.

„Cineva trebuie să ceară scuze atâta timp cât afirmi despre guvernul unei ţări vecine şi prietene că e barbar, isteric şi aşa mai departe. Asta nu demonstrează decât lipsă de educaţie şi lipsă de cultură politică. Şi limbajul, şi conţinutul afirmaţiei", a declarat Ioan Rus.

Guvernul ungar a transmis, însă, Guvernului român că „actele de reverență și stigmatizare nu se împacă", aceasta traducându-se printr-un refuz de a retracta declarațiile oficialului maghiar de la Odorheiu Secuiesc.

„Guvernul ungar nu intenționează să comunice cu Guvernul român în această privință", a declarat, duminică, Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relațiile internaționale.

În urma acestui mesaj, președinții celor două Camere ale Parlamentului au transmis o scrisoare Parlamentului maghiar în care cer amânarea vizitelor președintelui Parlamentului, în zonele cu populație preponderent maghiară, până după alegerile din 10 iunie.

„Dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, considerăm utilă amânarea vizitei dumneavoastră pentru orice perioadă de după desfășurarea alegerilor locale. Suntem convinși că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neînțelegeri și ar da expresie celor mai bune tradiții de dialog și responsabilitate din relațiile noastre", au arătat Roberta Anastase și Vasile Blaga, în scrisoarea transmisă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite