Preşedintele militează pentru extinderea Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a prezentat, ieri, discursul de politică externă, în care a declarat că România pledează pentru continuarea politicii uşilor deschise, manifestată de către UE, menţionând

Traian Băsescu a prezentat, ieri, discursul de politică externă, în care a declarat că România pledează pentru continuarea politicii uşilor deschise, manifestată de către UE, menţionând necesitatea reluării discuţiilor pe tema Tratatului Constituţinal. Preşedintele a subliniat că NATO este principalul garant al securităţii României şi după aderarea la Uniunea Europeană.

Şeful statului a afirmat că România îşi va respecta angajamentele asumate în Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest. Băsescu a spus că integrarea României nu va modifica viziunea ţării noastre în privinţa NATO. "Dorim să imprimăm aceeaşi viziune în relaţia cu Statele Unite. Nu concepem o Europă şi o Americă de Nord decât ca parteneri. Împărtăşim aceleaşi valori, avem aceleaşi obiective, şi pentru promovarea lor avem nevoie unii de alţii", a afirmat Băsescu. Preşedintele a adăugat că România doreşte să fructifice, prin iniţiative proprii, potenţialul de cooperare dintre NATO şi UE.

Continuarea politicii uşilor deschise

Traian Băsescu a declarat că România pledează pentru continuarea de către UE a politicii uşilor deschise "ca factor major de stimulare a reformelor democratice şi a dezvoltării economice". "Există o nouă realitate europeană, post-valul V, care nu trebuie neglijată", a spus Băsescu. El a salutat dorinţele preşedinţiei germane a UE în privinţa extinderii politicii europene de vecinătate ca un vehicul de propagare a "valorilor şi standardelor în zonele răsăritene". În legătură cu situaţia Republicii Moldova, Băsescu a spus că autorităţile române doresc să susţină ca Moldova să beneficieze de aceeaşi perspectivă europeană ca şi celelalte state din Balcani.

2007, anul adevărului pentru Balcani

"Este anul în care comunitatea internaţională va trebui să demonstreze că poate propune o soluţie viabilă pentru provincia Kosovo", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a spus că probleme din Balcani, tendinţele extremiste, combaterea criminalităţii şi dorinţa unor state de a începe pregătirile de aderare se pot rezolva numai prin soluţii unitare, la nivel de regiune. "Faptul că România şi Bulgaria sunt astăzi membre cu drepturi depline ale UE completează ceea ce experţii numesc "încercuirea strategică a Balcanilor de Vest" pe care eu aş numi-o "îmbrăţişarea strategică" a acestei regiuni de importanţă majoră", a menţionat Băsescu.

Nu concepem o Europă şi o Americă de Nord decât ca parteneri
Traian Băsescu

Priorităţile politicii externe pentru 2007

n Onorarea angajamentelor asumate până în prezent faţă de NATO

n Intensificarea relaţiilor cu statele din Asia Centrală, mai ales la nivel economic.

n Implicarea în combaterea conflictelor şi a problemelor din Balcani şi din zona Mării Negre.

n Promovarea unei politici de extindere a Uniunii Europene

n Obţinerea de progrese în soluţionarea diferitelor conflicte îngheţate din regiune

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite