Preşedintele şi-a dat mâna cu partidele pentru ordonanţa DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ordonanţă, cu o serie de mici modificări. Departamentul Naţional Anticorupţie se va transforma în Direcţia Naţională Anticorupţie, din cadrul Parchetului General, căruia îi va fi

ordonanţă, cu o serie de mici modificări. Departamentul Naţional Anticorupţie se va transforma în Direcţia Naţională Anticorupţie, din cadrul Parchetului General, căruia îi va fi subordonat. Până acum, DNA era în "coordonarea" Parchetului General. În plus, DNA nu va mai fi ordonator principal de credite, ci ordonator secundar, dar bugetul acestei instituţii va fi prevăzut în mod distinct în bugetul Parchetului General. Traian Băsescu a insistat asupra faptului că toate aceste modificări sunt făcute pentru ca Ordonanţa de Urgenţă 134/2005 privind înfiinţarea DNA să fie în concordanţă cu prevederea constituţională potrivit căreia parlamentarii pot fi cercetaţi doar de Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "O precizare pe care o fac pentru liniştirea tuturor şi corecta reprezentare a ceea ce s-a întâmplat: nu s-a produs nicio ştirbire a autorităţii DNA. Toate atribuţiunile s-au menţinut aşa cum au fost, în afară de cele de tip administrativ, care-l transformă în ordonator secundar de credite. Toată forţa instituţiei a rămas intactă şi pentru acest lucru mulţumesc, încă o dată, partidelor politice, pentru înţelegerea pe care au avut-o", a spus Băsescu. El urma să transmită în cursul zilei de ieri, către parlament, cererea de reexaminare a proiectului de lege. şeful statului şi-a exprimat dorinţa ca Ordonanţa 134/2005 să fie adoptată până la 6 martie.
PSD şi PRM s-au întreţinut cordial cu preşedintele
Liderii partidelor parlamentare care au participat la discuţiile de luni de la Palatul Cotroceni au părut a fi extrem de mulţumiţi de modul în care acestea s-au desfăşurat. Cei mai puternici contestatari ai Ordonanţei 134/2005, liderii PSD au obţinut promisiunea că se va discuta propunerea lor ca şeful DNA să fie propus de CSM, şi nu de ministrul justiţiei. Băsescu a explicat că o astfel de prevedere nu poate fi introdusă acum în textul ordonanţei care nu conţine nicio reglementare privind numirea şefului DNA, dar ia în considerare această variantă. Preşedintele PD, Emil Boc, a ţinut să precizeze că, dacă se va legifera o astfel de procedură, ea va fi aplicată după terminarea mandatului actualului şef al DNA, Daniel Morar. Nici măcar liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, nu a avut niciun comentariu negativ după discuţiile cu Băsescu. Dimpotrivă, atmosfera amicală dintre şeful statului şi liderul PRM a fost confirmată de faptul că Vadim Tudor a profitat de vizita la Cotroceni pentru a povesti, atât la discuţiile cu ceilalţi lideri de partide, cât şi presei, despre fata sa, care este urmărită, la liceul unde învaţă, de oameni "cu accent străin". Acum câteva zile, liderii PRM s-au întreţinut cu preşedintele României relatându-i despre cumnatul lui Gheorghe Funar, care seamănă leit cu Băsescu, numai că este ungur.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite