Preşedintele, mai uşor de suspendat şi de demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regulile referendumului pentru demiterea preşedintelui s-au simplificat
Regulile referendumului pentru demiterea preşedintelui s-au simplificat

Plenul Senatului a adoptat ieri proiectul de lege prin care hotărârile Parlamentului sunt scoase de sub controlul Curţii Constituţionale.

Legea iniţiată de deputatul PNL Cornel Pieptea şi de senatorul PSD Georgică Severin a fost dezbătută de Senat în calitate de Cameră decizională şi a fost adoptată cu 70 de voturi „pentru", patru abţineri şi 18 voturi „împotrivă". În acest fel, o eventuală hotărâre a Parlamentului privind suspendarea preşedintelui ţării nu mai poate fi atacată la CCR.

„Chiar dacă CCR dă pentru suspendare un aviz consultativ, hotărârea prin care Parlamentul îl suspendă pe preşedinte poate fi atacată la CCR", a explicat deputatul PC Andon de ce USL consideră că situaţia actuală nu este normală.

Tot ieri, parlamentarii au simplificat şi procedura de demitere a preşedintelui.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe articole, proiectul care modifică Legea referendumului astfel încât demiterea preşedintelui să poată fi realizată cu majoritatea voturilor valabil exprimate. Legea în vigoare prevedea votul majorităţii alegătorilor înscrişi pe listele electorale pentru demiterea şefului statului.

Proiectul de modificare a Legii referendumului a fost adoptat cu şapte voturi „pentru", două voturi „împotrivă" şi o abţinere. Liderul deputaţilor, Mircea Toader, a precizat că USL încearcă să impună un regim diferenţiat de demitere a aleşilor, în condiţiile în care primarii şi preşedinţii de consilii judeţene pot fi demişi cu jumătate plus unu din cei înscrişi în listele electorale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite