Preşedintele, mai uşor de demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia juridică a Senatului a aprobat, ieri, propunerea legislativă semnată de senatorul PSD Georgică Severin şi senatorul PNL Cornel Pieptea, care modifică Legea referendumului. Ca urmare, demiterea preşedintelui poate fi realizată cu majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.

Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a declarat că iniţiativa legislativă a întrunit acordul majorităţii membrilor comisiei, fiind realizată o „reparaţie" a Legii referendumului. „Am revenit la forma iniţială a legii, astfel încât demiterea poate fi aprobată cu majoritatea voturilor valabil exprimate, spre deosebire de forma actuală în care este nevoie de votul majorităţii alegătorilor", a explicat Greblă.

Senatorul a precizat că actuala reglementare face imposibilă demiterea preşedintelui prin vot, întrucât este puţin probabil ca la un referendum să se prezinte la urne şi să voteze favorabil jumătate din numărul alegătorilor.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a cerut, la începutul şedinţei, introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a proiectului care modifică Legea referendumului pentru dezbatere şi aprobare. Însă, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a susţinut că nu a primit raportul Comisiei juridice pe actul normativ şi nu poate supune votului pentru introducerea pe ordinea de zi a unei propuneri fără raportul comisiei de specialitate. După o scurtă pauză, Sârbu a anunţat că joi va fi convocată o nouă şedinţă de plen a Senatului, pentru discutarea proiectului de modificare a Legii referendumului.

Totodată, plenul a aprobat prin vot convocarea şedinţei de plen de joi, cu 79 de voturi „pentru", 20 de voturi „împotrivă" şi patru abţineri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite