Preşedintele îl laudă pe Tăriceanu, dar îi critică pe miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pe această temă, a nevoii modernizării statului român, a nevoii descentralizării statului. Vă pot spune că primul-ministru susţine fără rezerve acest lucru şi cred că este o informaţie pe

pe această temă, a nevoii modernizării statului român, a nevoii descentralizării statului. Vă pot spune că primul-ministru susţine fără rezerve acest lucru şi cred că este o informaţie pe care trebuie să o aveţi în vedere. Problema pare a fi la miniştri în acest stadiu", a spus Băsescu în faţa primarilor din Asociaţia Municipiilor. Preşedintele României le-a propus primarilor să vină la sfârşitul lunii la Bucureşti pentru a discuta şi împreună cu premierul viitoarea legislaţie prin care administraţiei locale ar urma să-i fie transferate mai multe atribuţiuni. Băsescu a susţinut că descentralizarea este un proces aproape la fel de important ca lupta împotriva corupţiei. El a recunoscut că, odată cu descentralizarea, ar putea creşte şi corupţia de la nivel local. "Eu nu spun că toţi am fost sau suntem uşi de biserică", a afirmat Băsescu.

Şcolile şi spitalele, la primării
Preşedintele României a susţinut că autorităţile locale ar trebui să poată decide în chestiuni precum învăţământul şi sănătatea. "Sigur, cu totul altfel s-ar aborda lucrurile dacă aţi avea autoritatea ca prin consiliul local să numiţi directorii de şcoli, directorii de spitale. Mă întreb cum ar fi, care ar fi reacţia consiliului local dacă populaţia dintr-un oraş ar fi nemulţumită de modul cum funcţionează spitalul. Cu siguranţă, ar face tot ce trebuie pentru ca lucrurile să fie remediate relativ rapid. Pe când aşa, ţipetele, nemulţumirile administraţiei locale rămân undeva aici, poate le mai consemnează o gazetă locală, dar, dacă nu sunt transferate la Bucureşti, nu se întâmplă nimic", a declarat şeful statului. El a spus că, totuşi, într-un stat unitar, nu trebuie să dispară Ministerul Educaţiei, iar două treimi din materii trebuie să fie obligatorii. Potrivit lui Băsescu, autorităţile locale trebuie însă să poată interveni în stabilirea materiilor obligatorii. Preşedintele României a cerut şi descentralizarea sistemului de eliberare a autorizaţiilor de construcţie. "Va trebui să ştie că nu-şi pune construcţia pe traseul unei viitoare infrastructuri rutiere sau feroviare sau ştiu eu de ce natură şi, în rest, autorizaţia trebuie dată de o singură persoană, într-un singur loc, pe răspunderea celui care a avizat planul de construire, urmând ca autorităţile de inspecţie, autorităţile din domeniu, să verifice în execuţie, şi pompierii, şi mediul, dacă se respectă planul în baza căruia s-a autorizat construcţia. Altfel, atâta timp cât vom plimba planul unei construcţii, mai mari sau mai mici, pe la 18, 20 de autorităţi, nu vom face decât să constituim o frână în calea dezvoltării comunităţilor şi, implicit, a României", a zis Traian Băsescu.

Regiunile de dezvoltare, ineficiente
"Intuiesc un eşec al funcţionării eficiente a regiunilor de dezvoltare, celebrele euroregiuni. Sistemul decizional este complicat în aceste euroregiuni", a spus şeful statului. El a insistat că nu doreşte modificarea "conturului" acestora, dar trebuie schimbată legislaţia care blochează luarea rapidă a unor decizii.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite