Preşedintele jucător, la loc comanda!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electoratul nu ar da mai multe puteri şefului statului Majoritatea cetăţenilor români doresc un regim democratic "cum este cel de acum" şi nu vor ca preşedintele României să ia

Electoratul nu ar da mai multe puteri şefului statului

Majoritatea cetăţenilor români doresc un regim democratic "cum este cel de acum" şi nu vor ca preşedintele României să ia decizii "indiferent de opinia parlamentului şi guvernului", arată un sondaj realizat de Institutul de Politici Publice (IPP).

Potrivit sondajului, aproape 60% din cei chestionaţi doresc menţinerea actualului regim politic democratic. În ceea ce priveşte posibilitatea ca România să fie condusă de un "preşedinte puternic", cei care sunt împotrivă sunt cu doar 0,3% mai numeroşi decât cei care susţin o astfel de republică. Majoritatea repondenţilor din sondajul IPP doresc însă ca preşedintele României să conducă mai des şedinţele de guvern (65%), vor parlament unicameral (77%) şi sunt hotărâţi să participe la un referendum de schimbare a formei de alegere a parlamentarilor (78,2%).

Bile negre pentru alcool şi fumat

Sondajul arată că peste 75% din populaţie nu este de acord cu faptul că Băsescu a spus despre o ziaristă că este "ţigancă împuţită". Peste 61% din cei chestionaţi nu sunt de acord ca şeful statului să consume alcool în locuri publice, iar 56% ar prefera ca acesta să nu fumeze în public.

În schimb, 65% sunt de acord ca Băsescu "să fie mai liber în exprimare". Cetăţenii români par însă destul de sceptici în ceea ce priveşte dorinţa lui Băsescu de a organiza anticipate. Jumătate din cei chestionaţi cred că astfel de alegeri nu ar schimba nimic, 17% sunt împotrivă şi doar o treime cred că "ar fi un lucru bun".

Patriciu şi Voiculescu - în topul oligarhilor, Băsescu - pe locul 7

Rugaţi să nominalizeze doi oligarhi, majoritatea celor chestionaţi i-au indicat pe Dinu Patriciu şi Dan Voiculescu. Patriciu a fost menţionat de 114 persoane, iar Voiculescu de 88 din cei 1.075 de intervievaţi. Întrebaţi dacă sunt de părere că politicienii care au afaceri în presă se folosesc de aceasta pentru a influenţa viaţa politică, 91,1% din repondenţi au răspuns "Da" şi doar 9% au spus "Nu".

Băsescu apare însă şi el în rândul celor consideraţi a fi "oligarhi", fiind nominalizat de 19 persoane, înaintea lui Sorin Ovidiu Vântu, care a fost identificat ca "oligarh" de doar 15 din cei chestionaţi. Tăriceanu este pe locul trei pe lista "oligarhilor", cu 81 de nominalizări, iar Adrian Năstase şi Gigi Becali ocupă poziţiile patru şi cinci.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite