Preşedintele îi cere lui Tăriceanu să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu realizat de Realitatea TV, că premierul Tăriceanu ar trebui să ia în calcul varianta demisiei sale după ce România va intra, la 1

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu realizat de Realitatea TV, că premierul Tăriceanu ar trebui să ia în calcul varianta demisiei sale după ce România va intra, la 1 ianuarie 2007, în Uniunea Europeană.
"Este posibil ca însuşi premierul să constate că urmează un alt drum greu şi este în practica democratică desemnarea unui nou premier să formeze un nou guvern. Este posibil, dar asta ţine de premier, şi nu de mine. Eu pot doar să sugerez care ar fi soluţia cea mai bună pentru ţară şi posibilitatea de relansare a unei guvernări, după doi ani care au avut ca final intrarea în Uniunea Europeană", a spus Băsescu. El a refuzat să spună cine l-ar putea înlocui pe Tăriceanu, dar a apreciat că plecarea acestuia ar fi " o acţiune politică necesară şi oportună". Afirmaţiile sale vin la doar câteva zile după ce mai mulţi lideri ai PD i-au spus direct primului-ministru, în conversaţii private, că ar trebui să demisioneze după 1 ianuarie 2007 şi să permită organizarea unor alegeri anticipate imediat după sărbătorile de Paşti. Liderii PD au afirmat că ar fi dispuşi să accepte cele două condiţii prealabile puse de Tăriceanu: ca PNL să-şi păstreze şi în viitorul parlament actualul număr de deputaţi şi senatori, şi ca postul de premier să fie deţinut, eventual, prin rotaţie. Şi Băsescu a afirmat, luni seara, că alegerile anticipate ar putea fi organizate în aprilie-mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European.
Preşedintele Traian Băsescu a spus că, după aderare, ar vedea ca "variantă posibilă" un guvern minoritar restructurat, având în vedere că Partidul Conservator va ieşi, probabil, de la guvernare. "Deci, eu aş spune, variantă posibilă, guvern minoritar restructurat, ceea ce înseamnă un guvern adus la dimensiunile normale ale unui guvern european, 14-15 portofolii, moment în care este posibil, şi aici se va vedea diferenţa între oameni de stat, simpli politicieni, este posibil să se facă o reaşezare a guvernului care să depăşească nivelul de simplă reducere numerică şi realocare de atribuţiuni", a afirmat şeful statului. El a explicat că Partidul Conservator va pleca de la guvernare, întrucât are o cotă de popularitate de doar 1-2%.
"Or, îmi este greu să cred că partidul se va sacrifica pe altarul unei guvernări care va deveni relativ dificilă în primele luni de după intrarea în Uniunea Europeană. Este posibil atunci să se meargă cu un guvern minoritar", a apreciat şeful statului.
"Excludeţi posibilitatea unei guvernări cu PSD"
Traian Băsescu a insistat, în interviul acordat postului Realitatea TV, că propunerea sa ca senatorul PSD George Maior să fie director al SRI nu înseamnă că doreşte formarea unui guvern din care să facă parte PSD. Şeful statului, care s-a autodeclarat preşedintele PD, a apreciat că nici PSD nu ar dori să participe la guvernare înainte de viitoarele alegeri. "Cu actualul PSD este imposibil să guvernez", a spus Băsescu. El a susţinut că l-a numit pe Maior la conducerea SRI doar pentru că este o garanţie că acest serviciu nu va fi utilizat în scopuri politice. "Când prietenul domniei sale finanţa PSD, eu eram târâit prin toate anchetele cu putinţă de PSD şi aveam viaţă grea la Primăria Capitalei", a răspuns Băsescu acuzaţiilor premierului Tăriceanu, care i-a reproşat că nu s-a sfătuit decât cu PSD atunci când a propus directorul SRI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite