Preşedintele a câştigat la scor meciul din CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cauză, semnat de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi de ministrul apărării, Teodor Atanasiu, viza şi participarea trupelor româneşti în Afganistan, în Kosovo, în Bosnia şi reducea la 20

cauză, semnat de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi de ministrul apărării, Teodor Atanasiu, viza şi participarea trupelor româneşti în Afganistan, în Kosovo, în Bosnia şi reducea la 20 de militari numărul ofiţerilor trimişi pentru instruirea forţelor irakiene. şeful statului a spus că îi vine foarte greu să evalueze daunele în plan politic, cauzate de propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu şi a lui Teodor Atanasiu, cu atât mai mult cu cât îi este dificil să explice partenerilor externi faptul că trebuie făcută disocierea între calitatea politică a celor doi şi funcţiile executive pe care le deţin. "Era cu totul altceva dacă un alt domn din PNL, care nu deţine funcţii în guvern, lansa această dezbatere", a apreciat Traian Băsescu. El a revenit asupra ideii că nu se poate frânge o linie de politică externă după o seară în care s-a dezbătut o moţiune de cenzură, adăugând că, în prezent, toată diplomaţia românească încearcă să "repare", prin explicaţii amănunţite, impresia că intenţionăm să ne lăsăm aliaţii într-o situaţie dificilă. De altfel, şeful statului a anunţat că a cerut măsuri de blocare a mesajului transmis ataşaţilor militari români din străinătate de a informa cancelariile occidentale despre propunerea de retragere a trupelor din Irak. "L-am rugat pe primul-ministru să informeze CSAT dacă a avut o discuţie în guvern legată de poziţia pe care urma să o exprime şi pe care a exprimat-o. Dânsul a spus că nu, considerând că nu este obligat, iar ministrul Atanasiu a precizat că acest lucru nu se poate face în guvern pentru că nu toţi membrii Executivului au certificat ORNIS. şi atunci întrebarea a fost dacă toţi membrii PNL au certificat ORNIS", a afirmat Traian Băsescu. Potrivit preşedintelui, Tăriceanu şi Atanasiu au recunoscut că, în prealabil, nu au întocmit analize asupra efectelor politice şi militare ale unei asemenea măsuri şi nici nu au informat aliaţii despre propunerea lor. Deşi a catalogat propunerea liberalilor drept "greu justificabilă" şi generatoare a unei imagini de incoerenţă în plan extern, şeful statului a infirmat faptul că ar fi cerut demisia ministrului apărării, Teodor Atanasiu.
Totuşi, şeful statului susţine varianta unei dezbateri publice pe această temă, chiar dacă ţara noastră nu desfăşoară în Irak "acţiuni agresive", ci doar "misiuni de securizare a cetăţenilor şi de menţinere a păcii". "România trebuie să îşi demonstreze consecvenţa şi seriozitatea în angajamentele sale externe, contestate în fază iniţială de unele state", a precizat preşedintele. Traian Băsescu a mai spus că ţara noastră va rămâne cu 628 de ofiţeri şi soldaţi dislocaţi în Irak - după reconfigurarea trupelor convenită cu aliaţii - urmând a rechema o unitate de geniu şi două contingente de poliţie militară.

Ungureanu şi Vlădescu au votat contra premierului
Miniştrii liberali Mihai Răzvan Ungureanu şi Sebastian Vlădescu au votat, ieri, în şedinţa CSAT împotriva propunerii propriului şef de partid, de retragere a trupelor militare din Irak. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că ideea PNL a fost sprijinită doar de premierul Tăriceanu şi de şeful MApN, Teodor Atanasiu. Primul-ministru a precizat că poziţia celor doi liberali va fi analizată de conducerea PNL. "Este, într-adevăr, o problemă aici, dar aceste chestiuni sunt cu totul secundare. Problema importantă este ce dorim în final: dorim menţinerea trupelor sau retragerea lor. Toate celelalte chestiuni mi se par neesenţiale", a precizat premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite