Preşedintele, campion la schimbat magistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a semnat 1.211 decrete faţă de 92 câte a emis Emil Constantinescu în acelaşi interval Dintre preşedinţii postdecembrişti, Traian Băsescu a operat cele mai multe

Traian Băsescu a semnat 1.211 decrete faţă de 92 câte a emis Emil Constantinescu în acelaşi interval

Dintre preşedinţii postdecembrişti, Traian Băsescu a operat cele mai multe schimbări de personal în domeniul justiţiei. Un studiu, intitulat "Actele preşedintelui - mandatul de până la referendum", elaborat de Institutul Pro, arată că revocarea şi numirea procurorilor şi judecătorilor, cu largul concurs al Monicăi Macovei, au fost "elementul distinctiv" al mandatului exercitat până acum de Băsescu.

Autorii cercetării evidenţiază faptul că şeful statului a reuşit, în pofida atribuţiilor constituţionale limitate, să-şi impună stilul de "preşedinte-jucător" şi în zona justiţiei. Discursul său pe tema reformării sistemului şi a independenţei magistraţilor faţă de factorul politic a fost transpus în practică prin schimbările efectuate la propunerea ministrului justiţiei. "Asistăm la mişcări de personal fără precedent, girate de Traian Băsescu şi Monica Macovei. Schimbarea de personal imprimă, fără îndoială, o anumită dinamică la nivelul sistemului, mai ales prin prisma amplorii, dar ea nu echivalează cu o reformare a acestuia. Ea este o condiţie necesară, nu şi suficientă", explică realizatorii studiului. Volumul ridicat de schimbări în sistemul de cadre din Justiţie a fost facilitat de relaţia foarte bună a preşedintelui cu fosta titulară de la Justiţie, Monica Macovei.

"Pe timpul exercitării mandatului de ministru, şi nu numai, Monica Macovei a fost în permanenţă un aliat al lui Traian Băsescu, devenind chiar un purtător de mesaj al preşedintelui", notează Institutul Pro. Potrivit studiului amintit, Macovei a acţionat de multe ori ca o curea de transmisie întrucât, cel puţin în cazul numirii procurorilor, propunerea a venit, în mod formal, din partea ministrului. Astfel, apare întrebarea dacă iniţiativa revocării şi numirii de magistraţi a aparţinut preşedintelui Băsescu şi a fost concretizată prin persoana ministrului, aşa cum precizează legea, sau şeful statului nu a făcut decât să aprobe şi să gireze demersurile Monicăi Macovei.

Asistăm la mişcări de personal fără precedent, girate de Traian Băsescu şi Monica Macovei. Schimbarea de personal imprimă, fără îndoială, o anumită dinamică la nivelul sistemului, mai ales prin prisma amplorii, dar ea nu echivalează cu o reformare a acestuia.
Institutul Pro

Schimbările nu au reuşit să rezolve criza de magistraţi din sistem

Preşedintele Traian Băsescu a semnat în primele 28 de luni de mandat nu mai puţin de 1.211 decrete privind schimbări şi numiri în funcţia de magistrat. În mandatul lui Ion Iliescu, numărul unor astfel de acte a fost de aproape 20 de ori mai mic - respectiv 62, în timp ce Emil Constantinescu a semnat 92 de decrete. Conform unor surse judiciare, peste 200 de magistraţi au renunţat la funcţii în momentul în care fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, intenţiona să elimine din lege pensia de serviciu. La finele anului trecut se înregistra un deficit de 428 de judecători şi 604 procurori. Vicepreşedintele CSM, Daniel Chiujdea, ne-a declarat că problemele cele mai mari sunt la instanţele şi Parchetele inferioare. La Parchetele de pe lângă judecătorii avem un deficit de procurori de 20%, iar la judecătorii - 7-9%", a spus Chiujdea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite