Traian Băsescu: Dacă România își permitea instabilitatea, încercam din nou un Guvern PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, la sediul de campanie
Traian Băsescu, la sediul de campanie

Președintele suspendat Traian Băsescu a motivat că s-a raliat poziției PDL pentru neparticipare la referendum, pentru că sunt singurii care îi acordă sprijin politic, dar și pentru că planează asupra organizării referendumului suspiciunea de fraudă.

Despre Vila Dante:

Este o minciună la fel ca cea cu copilul lovit din campania din 2009. Eu nu am cerut nicio vilă mai ales că aflu că s-a început lucrul la ea din 2010. Eu de-abia fusesem ales, și nu știam ce Guvern am. Reședințe președintelui României era foarte confortabilă. Dar minciuna Guvernului Ponta a confirmat-o și în relația cu Bruxelles-ul și în relația cu Parlamentul. Eu îi voi face lui Ponta o plângere penală. Și disputa politică are niște limite, și prin minciună acestea au fost depășite. Hai să ne înțelegem: când spui cineva din SPP, ești laș. Trebuia să spună numele și prenumele. Poate îmi arată solicitarea mea la Guvern pentru a primit această locuință. Ponta minte și când spune că cineva din SPP i-a spus așa ceva, pentru că SPP nu se ocupă de intoxicări.

Despre boicotarea referendumului:

Eu nu am reușit să conving PDL și am înțeles că în Consiliul Director al PDL votul a fost 89 pentru neparticipare și o abținere. În interiorul PDL nu mai putea fi cale de întors, iar eu nu am alt sprijin și nu pot merge chiar împotriva tuturor. Ei au o logică. Spun: cine a cerut referendumului ar trebui să îi convingă pe români că e nevoie de suspendarea președintelui. Al doilea argument a fost că nu pot garanta securizarea votului. PDL are un singur reprezentant în secțiile de votare, iar celelalte partide au 5 reprezentanți. Directivele date de USL au fost să introducă pachete de câte 10 voturi, în așa fel încât în urne să fie, la orele 23.00, 250 de voturi. Nu am făcut niciodată acuzații de fraudă după ce BEC s-a pronunțat. Este, însă, foarte important ca suspiciunile să fie prevenite. Spre exemplu, eu aș lua niște măsuri pe instrucțiunile date de PSD, astfel încât acolo unde nu sunt în ordine voturile, să fie anulate toate voturile de la o secție unde au existat suspiciuni.

Despre lovitura de stat:

Sunt foarte mulți care nu vor veni la vot pentru că nu vor să legitimeze o lovitură de stat. Eu mi-am asumat să spun în fața Curții Constituționale că suntem în fața unei lovituri de stat, acoperită de un vot popular. Ceea ce s-a întâmplat acum este o lovitură de stat. Instituțiile au fost blocate - Curtea Constituțională, spre exemplu. În America de Sud ar fi mers 9 colonei, la noi se dau Ordonanțe de Urgență. A fost emisă o Ordonanță de Urgență împotriva Avocatului Poporului, iar în America de Sud ar fi fost luat cu cătușe.
Încercările de a dezinforma românii nu ne fac bine.

Declarația lui Voiculescu e foarte limpede: nu vom avea toată puterea, până nu punem mâna pe Justiție. Nu am fost eu ținta. Nu mă suspenda nimeni dacă puteau pune mâna pe Parchetul General și pe DNA.
Eu nu am avut niciun fel de reacție nici când s-a spus referendum majoritar, nici când a fost 50%+1. Greșeala USL a fost că nu au modificat toate tipurile de referendum, ci doar pe cel de la președinte. Și atunci a spus CC: dacă pe un primar îl destitui cu jumătate plus unu din listă, dacă orice alt referendum se validează așa, atunci tot așa ne trebuie și la președinte. Dar eu nu m-am bătut pentru o formă sau alta. Cred că dincolo de interese, ar trebui să privim la experiența Comisiei de la Veneția și ar trebui să facem toate referendumurile cu jumătate plus unu dintre cei care se prezintă la vot. Se poate face un referendum într-un oraș unde un primar vrea să facă nu știu ce turn aberant. Eu nu m-am pronunțat pe Lege, dar cred că argumentul Curții că toate referendumurile trebuie să fie organizate la fel și a fost o eroare din partea USL să nu propună modificarea legii pentru toate referendumurile.

Despre întoarcerea la Cotroceni:

Eu nu am spus „dacă mă întorc la Cotroceni". Eu am spus că pentru această lovitură de stat cineva trebuie să răspundă. Mie mi-au dat ocazia să mă prezint în fața Parchetului și sper să merg cât mai repede, pentru că am fost acuzat că am folosit expresia „lovitură de stat". Priviți la o realitate: În 2007, după ce am pierdut majoritatea în Parlament, pentru că nu am fost supus, am fost suspendat. Nu poți să suspenzi un președinte ales doar pentru că nu place unei majorități parlamentară. Acum sa-a întâmplat din nou pentru același motiv: supunerea Justiției. Eu trebuia să îl chem pe domnul Voicu și să îl asigur că nu îl arestează nimeni

Când vine vorba de Securitatea Națională și de Justiție nu se pot face compromisuri. Trebuie să le protejezi pentru că trebuie să îți îndeplinești menirea de președinte ales. Nu am avut nici măcar o minimă plăcere să îi încredințez lui Ponta mandatul de premier. Am făcut-o chiar împotriva voinței mele. Însă, acum interesul național era legat de stabilitate politică. Altfel, poate aș fi încercat negocierea unui altfel de Guvern.

Despre Justiție:

Societatea românească nu va fi altfel decât strâmbă dacă nu ajungem să îndeplinim independența Justiției. Oricine ar conduce de luni România, trebuie să își mențină obiectivul de a asigura independența Justiției.

Despre Ordonanța nr. 50:

În ceea ce privește Ordonanța nr. 50 toată lumea s-a aliat luptând împotriva unor interese ale cetățenilor. Cred că a fost vorba de Curtea Constituțională, dacă o lege poate sau nu să retroactiveze. Ce îmi spuneți că o refinanțare îi aducea și pe cei cu datorii mai vechi sub incidența actului normativ mai favorabil. Mi-ați deschis o nouă linie de abordare a lucrurilor. Există tentația și la oamenii politici și la ziariști negocierea legii. Legea nu este negociabilă. Trebuie să înțelegem că dacă în Constituție scrie că nu se poate retroactiva, așa este, și nu putem discuta la nesfârșit Constituția.

Despre măsurile de austeritate:

Nu ar trebui tăiate școlile și spitalele. Când ai ceva pe care scrie Spital, dar tu constați că acolo e o mortalitate uriașă pe cazuri minime clinice, pe cazuri care nu justifică atâtea decese, te duci și constați că nu are nimic: ansesteziști, medici chirurgi. Oamenii cred că merg la spital și mergeau de multe ori la cimitir. Or, atunci s-a spus că oamenii mor acolo și au preferat să îl facă dispensar de prim-ajutor. Eu știu că atunci s-au rearanjat inclusiv ambulanțele, s-au cumpărat niște elicoptere. Nu sunt lucrurile atât de neclare. Eu nu suțin că toate închiderile au fost bune. Dar nu cred că au fost toate deciziile lipsite de temei.

Noi avem o mare problemă cu asigurarea cheltuielilor pentru sănătate, fie că vorbim de cheltuielile asigurate de Casa de Asigurări spitalelor, fie pentru medicamente. După lecția cu operația de la Viena, eu de atunci, am o asigurare internațională, ca să mă pot opera oriunde, plătind o sumă suplimentară. Ar trebui refăcut sistemul medical, astfel încât să implicăm și spitalele particulare.

Despre Guvernul Boc:

Emil Boc a fost un om onest și cinstit în primul rând cu România. Ceea ce au am spus tot timpul PDL este că e o perioadă de criză și că va trebui să schimbăm două trei guverne, până terminăm criza. A fost greu de înțeles pentru ei, și am rămas cu un Guvern foarte mult. Iar pe perioadă de criză, într-o țară nu perfect consolidată democratic, bine e să reușești să schimbi două trei guverne. Când am fost în aprilie 2011, la PDL, eu le-am spus că trebuie să schimbăm Guvernul și până am avut a doua discuție, nu au mai vrut. Nu știu ce discuții au avut.
Una era dacă președintele partidului era în fruntea partidului și alta era un premier mai distant căruia pot să îi spună oful din teritoriu. Și întotdeauna sunt în situația de a le negocia cu premierul. Atunci când și electoratul va înțelege că parlamentarul nu este un primar mai mare, va fi altfel. Dar până atnci trebuie să evoluăm împreună, și politicieni și electorat. Pentru că parlamentarul merge în teritoriu și i se spune: n-ai făcut biserica.

Despre schimbarea Constituției:

Nu poți să impui. Revizuirea Constituției a fost aprobată de popor, dar parlamentarii nu au vrut-o. Eu am trimis revizuirea cu modificările aprobate de popor după 2009. USL a refuzat, iar pentru schimbarea Constituției îți trebuie două treimi nu își ajunge majoritate.

Despre criza economică:

A nu avea președinte este o criză politică. Eu am spus că abia acum începe criza. Eu mă refeream la politică. Dacă avem stabilitate politică, putem gestiona criza, dacă nu îndreptăm țara către dezastru. Am responsabilitatea să spun că dacă nu stabilizăm politic țara o vom îndrepta către dezastru. Criza pare a reizbucni. Spania abia ce a primit 100 milioane de euro și abia ce a început o altă criză, a regiunilor autonomă. Sicilia a anunțat că e în încetare plată. În România, în SUA, începe criza porumbului din cauza secetei. Va genera o creștere de prețuri la orice. Producția agricolă va fi cu cel puțin 30% mai mică decât în 2011.

UE a suspendat plățile pentru Dezvoltare Regională. După 2 luni Guvernul Ponta nu mai poate spune că nu e vina lor. S-a cerut un program de credibilizare a implementării proiectelor, iar la 30 iunie Guvernul nu a putut prezenta acest program, drept pentru care suntem sub incidența noului Guvern. Trebuia continuat ce era de făcut. Acești bani ajungeau în Banca Națională, iar Banca Națională elibera lei. O serie de firme și-au retras intențiile de investiții în România. Se retrag bani de pe piața românească, iar leul se depreciază zilnic. Capacul este criza politică.

Despre coabitarea președinte - premier:

Mă tem că și ziarul dumneavoastră mă acuza că tac la Cotroceni de frica USL. Eu am decis să dau mandatul Guvernului USL și lui Victor Ponta și am zis că trebuie să nu existe fisuri în colaborarea instituțională. M-au tocat în timpul alegerilor locale și Ponta și Antonescu de dimineață până seară. La Consiliul European am stat acasă ca să nu ne facem de râs la Bruxelles, în condițiile în care Ponta nu a fost un adept al suspendării. Antonescu și Voiculescu și-au dorit suspendarea. Voiculescu a făcut chiar programul: Când îi vezi că îți spun că aș vrea să fiu și eu fiul dumneavoastră, și pe urmă îți fac pe la spate, cel puțin Voiculescu e cinstit. Ponta s-a fofilat pe lângă jocul lui Voiculescu, crezând că poate nu iese plagiatul.

România nu avea nevoie de o perioadă de instabilitate, pentru că dacă eu credeam că mai putem să ne permitem o perioadă de instabilitate, atunci poate mi-aș mai fi permis să încerc un Guvern PDL.

Despre rezultatul referendumului:

Eu am conștiința împăcată și sunt mai mult furios. Dar eu dacă plec pe 29 iulie noaptea, eu am conștiința împăcată, pentru că știu că, pe lângă mici derapaje verbale, mi-am făcut datoria. Eu nu voi fi supărat luni, indiferent de verdictul urnelor. Opt ani mi-am făcut datoria. Am regretul că am construit încrederea cu migală în Europa și această muncă s-a dus în 6 zile. Voi susține o eventuală candidatură a lui Mihai Răzvan Ungureanu peste doi ani.

Despre cazul plagiatului Codruței Kovesi:

Dacă a plagiat, intră la categoria hoți, ca și Ponta.

Despre mareșalul Antonescu:

A avut dreptate până la Nistru. Pe urmă, e pe drept pus acolo,la colț, pentru Holocaust.

Despre grațierea lui Adrian Năstase:

Nu am de ce să cred că aș avea viitorul lui Adrian Năstase. Chiar nu am niciun motiv. Și dacă va ajunge pe masa mea cererea de grațiere, nu o voi aproba. Toate dosarele lui au plecat de la : Sergiu Sechelariu, fie de la consuli, de la oricine. Din câte știu , dosarul „Trofeul Calității“ este plecat de la autosesizarea procurorului dintr-un scandal de presă.

De aceea eu aș vrea să se facă public acest testament al lui Năstase pentru că acolo a fost cinstit. El este o lecție pentru toți, dar în primul rând pentru funcționari. El a fost condamnat la doi ani de închisoare. A primit enorm. Dar funcționarii care au pus în aplicare ce le-a cerut Adrian Năstase au primit 6-7 ani. Funcționarii trebuie să înțeleagă că oamenii politici vin și pleacă, dar ei trebuie să spună că nu le dă voie. Acest caz este o lecție extraordinară. Primul vinovat nu e omul politic care cere, ci cel care pune în aplicare o dispoziție ilegală.

Rămâneți pe adevarul.ro pentru a citi declarațiile președintelui suspendat în timp real

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite