LIVETEXT Crin Antonescu: Dacă Băsescu revine la Cotroceni, eu mă retrag. Pe 29 cineva tot moare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele interimar Crin Antonescu participă la o ediție specială a emisiunii „Realitatea la Raport", în care răspunde acuzațiilor lansate de președintele suspendat Traian Băsescu, potrivit cărora Guvernul USL ar fi anihilat statul de drept.

România este pe primul loc în materie de corupție și pe ultimul loc în privința gradului de absorbție a fondurilor europene. Dacă noi credem că am ajuns pe primul loc la corupție și pe ultimul la absorbție în cele două luni de când suntem noi la Putere, atunci sigur, de vină suntem noi. Dacă credem, însă, că durează de mai mult timp situația, atunci de vină sunt mai mulți. Eu cred că aici s-a întâmplat ceva care ar trebui să nu ne înșele: evenimentele contestate din ultimele două săptămâni și-au pus amprenta, care, tehnic, însă, excede plapuma de acoperire a MCV.

Noi riscăm tot ceea ce se riscă în momentul în care un stat este instabil și despre care se vorbește de lovitură de stat, de încălcarea principiului statului de drept.

Există în imaginarul public european câteva lucruri care dacă se întâmplă mai des în câteva zile, durează mai mulți ani să le remediezi. La un moment dat îți dăunează să se tot vorbească de rău în Europa de țara ta.

Eu sunt gata să-mi asum responsabilitatea pentru cele 8 zile în care mă aflu pe locul pe care Băsescu s-a aflat 8 ani. Putem discuta despre ce a spus Băsescu și despre campania lui Băsescu, dar dacă vorbim de România, acest conflict va afecta România mult după ce acest conflict va fi tranșat.

Scenariile USL:

Eu am remarcat din punct de vedere tehnic că ceea ce s-a adăugat la MCV  - despre situația politică - excede ceea ce ar trebui să acopere raportul Eu am protestat, dar nu într-o criză de naționalismul, dar „nu trebuie să fim niște râme". Acolo s-a trecut dincolo de raza de acțiune a Comisiei Europene pentru că nu poți prescrie ce are și nu are voie să facă președintele interimar al unei țări, ce Ordonanțe poate sau nu poate să dea Guvernul unei țări. Deși nimeni nu a spus nimic de grațierea lui Năstase, sau de schimbarea procurorului general, tot apar aceste discuții. O țară trebuie să fie suverană și independentă în suveranitatea ei. Președinții și premierii sunt niște oficiali de rang înalt și nu niște infractori cărora li se restrâng drepturile civile.

Despre presiunea Puterii asupra Justiției:

Noi știm să distingem puterea sau presiunea asupra Justiției și comentariile publice. Având în vedere apelurile către actuala Putere de a înceta presiunile asupra Justiției, este o exagerare pentru a folosi un termen elegant. Macovei a dat mailuri mai multor persoane, oficiali europeni, vorbind despre lovitura de stat, ceea ce este o iresponsabilitate.

Traian Băsescu este un exemplar politic degenerat. Foarte multe au pornit de la el, de la lipsa sa de argumente, pentru bătălia pentru scaunul acela. Băsescu minte când spune că e singurul care poate readuce România în Europa, iar el reușește să inducă spaima că, de fapt, noi știm că istoria pro-occidentalismului nu începe cu Băsescu, dar ne cunosc mai bine din 2005 și din 2007, iar pentru mulți există riscul să creadă că Băsescu și Macovei sunt motoarele europene în România.

Despre degradarea lui Traian Băsescu:

Nu venim într-un moment ca ăsta să vorbim despre Băsescu, știți-dumneavoastră-cum. Noi am avut întâlniri cu ambasadori, chiar și întâlnirea premierului cu ministrul de Externe britanic, ne-au făcut să înțelegem și noi ce așteaptă de la noi, dar și ei că nu suntem sălbatici. Lucrurile se vor tranșa în iulie și vom merge din nou așa cum trebuie.

Până la urmă, românii pot să aleagă să îi dea lui Băsescu din nou toată puterea, cu tot ce implică ea, sau să fie parte dintr-o Românie normală. Cu alegeri normale.

Miza referendumului:

Confuziile se țin lanț. Eu nu m-am angajat, nu am dat niciun mesaj, nu am angajat ceva. Eu am dat spre promulgare o lege declarată de Curte Constituțională. A existat o insistență a partenerilor noștri europeni în legătură cu: să avem o lege în loc de Ordonanță și ca această lege să fie recunoscută drept constituțională de Curte. Ghișe și-a exercitat dreptul de parlamentar român să spună ce vrea. Mie nu mi-ar da niciodată în gând să mă duc în Parlamentul britanic și să le spun lor ce mai pot să spună parlamentarii britanici. Ei spun ce vor. Eu vă pot da asigurarea că nu se poate naște niciun act, indiferent de câtă lume îl votează, fără să treacă pe la Curte.

În momentul în care pe mine m-a întrebat ambasadorul german care sunt rezervele față de referendum, l-am întrebat ce populație are Germania, și mi-a răspuns. Eu i-am spus că nu știu câți oameni sunt în țară.

Serviciile STS de care beneficiază Băsescu:

Sunt câteva lucruri în afara luptei politice. Eu cred că există momente în care trebuie să fim civilizați, mai ales în cele de contact. Atunci când eu am mers la Cotroceni, am avut o atitudine foarte decentă, i-am spus să își păstreze biroul că nu am eu nevoie să îi iau biroul, el a spus că l-a sigilat ca Ștefan cel Mare. Pe mine nu m-a interesat. Eu am considerat că nu trebuie să dau buzna în biroul omului, pentru că sunt destule alte birouri.

Eu am discutat cu generalul Opriș, care este un profesionist recunoscut și l-am întrebat de Legea care reglementează drepturile președintelui. Președinte suspendat nu este în nomenclatorul funcțiilor. Dar am hotărât să își țină biroul etc. Traian Băsescu nu mai este președinte de niciun fel în aceste trei săptămâni, dar am hotărât că nu trebuie să ne folosim de asta în campanie. Dar dumnealui beneficiază de telefonul ăla din eleganța de care am dat eu dovadă.

Președinte suspendat este o construcție care nu e juridică. Există un președinte interimar care este șeful instituției la momentul respectiv. Este un „gentlemen agreement". Eu îi rog să înțeleagă că am avut alte lucruri mai importante de făcut decât să verific butoanele de care spunea Traian Băsescu.

Despre demisia lui Antonescu dacă președintele suspendat revine la Cotroceni:

E simplu: Subiectul referendumului nu sunt eu. Aici nu se discută soarta mea. Eu am să vă spun că pentru mine e foarte simplu: Dacă rămâne Traian Băsescu la Cotroceni, eu am plecat. Nu din teribilism, ci pentru că suntem într-un blocaj și pentru că am apelat la instanța supremă: dacă îl vreți pe el, să vină el și plecăm noi, dacă ne vreți pe noi, să plece el. Dacă domnul Băsescu se va ocupa de binele României, eu îmi voi găsit altceva de făcut.

Pe 29 iulie, cineva tot moare.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a citi declarațiile președintelui interimar Crin Antonescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite