Preşedintele CSM nu a participat la şedinţa Consiliului Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Cea mai mare îngrijorare a mea este incapacitatea Justiţiei de a lupta eficient împotriva corupţiei, iar această percepţie este şi la nivelul Comisiei Europene", a spus premierul Tăriceanu la

"Cea mai mare îngrijorare a mea este incapacitatea Justiţiei de a lupta eficient împotriva corupţiei, iar această percepţie este şi la nivelul Comisiei Europene", a spus premierul Tăriceanu la finalul şedinţei care a avut loc ieri la guvern, cu instituţiile implicate în lupta anticorupţie. Din această cauză, România poate rata intrarea în UE la 1 ianuarie 2007, iar consecinţele politice sunt incalculabile, a susţinut primul-ministru. "O serie de factori neprevăzuţi pot interveni şi care vor amâna aderarea României pe un termen nedefinit", a mai afirmat, supărat, Tăriceanu. Principalii vinovaţi pentru această situaţie sunt, în opinia premierului, poliţia şi justiţia. Modul în care au fost anchetate crimele de la Iaşi şi Mangalia sau modul în care s-a acţionat în cazul Bivolaru au fost doar câteva exemple negative date de Tăriceanu în ceea ce priveşte poliţia şi procuratura. De asemenea, tergiversarea în instanţă la nesfârşit a unor cazuri de mare corupţie, precum RAFO, Alro Slatina sau ARO, aruncă mari semne de întrebare asupra profesionalismului sau cinstei celor implicaţi în soluţionarea lor. Dar cel mai virulent atac al premierului s-a îndreptat asupra preşedintelui CSM, Dan Lupaşcu. În opinia premierului, cât şi în cea a ministrului justiţiei, Monica Macovei, CSM nu a dovedit că este capabil să gestioneze problemele justiţiei. "Am fost surprins că preşedintele CSM, Dan Lupaşcu, nu a venit astăzi. Este adevărat că la nivelul CSM se pregăteşte o rocadă şi el îşi încetează mandatul (?) asta nu este o scuză ca această instituţie să nu fie reprezentată la cel mai înalt nivel", a afirmat primul-ministru. Tăriceanu a spus că aşteaptă să se soluţioneze dosare grele, nu ale unor vameşi din vama Albiţa. În acest sens, el a cerut ministrului justiţiei să facă uz de toate prerogativele pe care le are, în aşa fel încât lucrurile în justiţie să se mişte.
Lupaşcu: CSM nu luptă cu corupţia
Preşedintele CSM, Dan Lupaşcu, a respins criticile aduse de premierul Călin Popescu Tăriceanu, reamintindu-i acestuia că lupta anticorupţie nu este una din sarcinile CSM. "Domnul Tăriceanu nu a aşteptat ziua de miercuri, pentru a veni la şedinţa în care se prezintă Raportul instituţiei pe anul 2005, şedinţă prezidată de preşedintele Traian Băsescu şi la care este invitat şi premierul", a spus Lupaşcu. Absenţa lui Dan Lupaşcu de la invitaţia premierului a fost explicată de acesta prin faptul că a fost trimisă o persoană autorizată, respectiv procurorul Ioan Burlacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite