Presedintele Basescu si liberalii, la cutite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegatia PNL, condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu, a avut parte de o primire rece la Palatul Cotroceni.Traian Basescu, distant, nu s-a limitat doar la subiectele legate de parlamentul

Delegatia PNL, condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu, a avut parte de o primire rece la Palatul Cotroceni.Traian Basescu, distant, nu s-a limitat doar la subiectele legate de parlamentul unicameral si votul uninominal, pentru care fusesera convocate consultarile politice. Seful statului le-a reprosat liberalilor ca nu mai respecta programul de guvernare si ca nu au reusit pana acum sa adopte legea spitalelor, legea administratiei publice locale si nu au facut nimic in domeniul energiei. Seful guvernului l-a asigurat pe presedinte ca executivul nu si-a schimbat prioritatile si ca, daca vor surveni modificari, acesta va fi informat in prealabil. Surse din PNL sustin ca Basescu i-a spus premierului ca, daca ar fi acceptat solutia alegerilor anticipate, puterea nu ar mai fi avut parte de blocajul parlamentar pe care il impune acum PSD. Liderul de la Palatul Cotroceni a mai aratat, potrivit acelorasi surse, ca, in eventualitatea in care Alianta D.A. nu va functiona eficient pe viitor, actualul Cabinet nu se va mai bucura de acelasi sprijin din partea lui.
Basescu il rade pe Tariceanu cu un contra- referendum
Presedintele a reusit sa-i surprinda pe reprezentantii PNL cu o propunere-soc: el s-a aratat dispus sa-i consulte pe romani, la referendumul pe care il planuieste pentru parlamentul unicameral si asupra modalitatii de alegere a presedintelui. Traian Basescu a preluat astfel ideea realizarii unei republici parlamentare, in care seful statului sa fie ales de legislativ, idee pe care Tariceanu a fluturat-o, la un moment dat, ca un contraargument la insistentele Cotrocenilor pentru parlament unicameral. Presedintele a facut propunerea stiind prea bine ca electoratul se pronunta ferm pentru alegerea presedintelui prin vot direct. In rest, ambele parti au ramas neclintite pe pozitii. Liberalii i-au prezentat pre-sedintelui un documentar tehnic de sase pagini din care reiesea ca solutia promovata de Basescu nu este una viabila si ca Romania ar trebui sa pastreze sistemul bicameral, cu un Senat de numai 83 de locuri, ca reprezentant al comunitatilor locale, si o Camera a Deputatilor cu maximum 280 de mandate. Presedintele s-a aratat nemultumit, lucru care a facut ca restul intalnirii de ieri sa se desfasoare intr-o atmosfera apasatoare. Seful statului a subliniat ca nu va ezita sa ceara populatiei, la anul, sa se pronunte prin referendum, asupra dizolvarii uneia dintre Camerele parlamentului, precizand ca asteapta si rezultatele discutiilor de astazi cu celelalte formatiuni politice. Liderii PNL au respins categoric si posibilitatea unei noi revizuiri a Constitutiei inainte de 2007, singura opinie convergenta cu pozitia lui Traian Basescu fiind cea referitoare la introducerea votului uninominal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite