Presedintele Traian Basescu, impreuna cu Ion Iliescu si generalul "Ghips" la Monumentul Revolutiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preedintele Traian Basescu a inaugurat, ieri, in prezenta unui public format din revolutionari, militari, preoti si trecatori, controversatul Monument al Revolutiei, amplasat vizavi de Biblioteca

Preedintele Traian Basescu a inaugurat, ieri, in prezenta unui public format din revolutionari, militari, preoti si trecatori, controversatul Monument al Revolutiei, amplasat vizavi de Biblioteca Centrala Universitara. La ceremonie au mai asistat si fostul presedinte Ion Iliescu, gen. Victor Athanasie Stanculescu - trimis in judecata sub acuzatia ca a participat la inabusirea Revolutiei - si primarul Capitalei, Adriean Videanu. De altfel, Videanu a fost singurul oficial care a indraznit sa recunoasca faptul ca nu-i place acest monument, dar a evitat alte comentarii.
Generalul Stanculescu, condamnat pentru Timioara
Generalul (r) Victor Athanasie Stanculescu a tinut capul de afis al mai multor dosare penale rasunatoare. In dosarul Motorola, generalul a fost cercetat, in 1997, impreuna cu alti 9 inculpati, fiind invinuit de abuz in serviciu contra intereselor publice. Mai exact, era vorba despre achizitionarea a 1.000 de statii emisie-receptie pentru armata, in 1990. Dobandirea lor nu s-a facut direct de la firma, ci printr-o serie de intermediari, ceea ce a marit substantial costul operatiunii. Prejudiciul adus MApN a fost evaluat la peste 6 milioane de dolari. Procesul avea sa se stinga, de batranete, in 2004. In anul 1997, Victor Stanculescu avea sa fie implicat intr-un proces mult mai grav, in cursul caruia au fost audiati mii de martori, privitor la reprimarea revolutiei la Timisoara. Stanculescu si generalul (r) Mihai Chitac au fost socotiti vinovati de uciderea a 72 de oameni si de ranirea altor 253, iar verdictul a fost aspru: 15 ani de inchisoare pentru fiecare dintre ei si despagubiri de miliarde in solidar cu MApN. Sentinta l-a gasit pe Stanculescu fugit peste hotare, fiind invocate de presa epocii locatii diverse (Anglia, Austria, Libia chiar). In mai 2001, procurorul general Tanase Joita a decis suspendarea executarii pedepsei si generalul a putut reveni in tara. In 2004, judecatorii instantei supreme au decis desfiintarea sentintei de condamnare. Sub regimul Constantinescu, Victor Stanculescu a fost audiat si intr-un dosar privind mineriada din iunie 1990. Se afirma acolo ca ar fi aprobat cazarea si echiparea cu uniforme militare a 958 de mineri. La plecarea din Capitala, ortacii n-au mai inapoiat echipamentul, producand MApN un prejudiciu de circa 1 milion lei (la valoarea din acel an). Generalul s-a aparat, afirmand ca in acele zile se afla in misiune in afara tarii.
Judecat i pentru revoluia din Capitala
In 2005, la inceputul lui martie, generalul Stanculescu a fost pus oficial sub acuzare in dosarul: "Revolutia din Capitala", intr-o investigatie in care au fost citate si alte nume ilustre: Ion Iliescu, Iulian Vlad. Fostul ministru al Apararii a fost invinuit de complicitate la omor deosebit de grav. El a declarat presei ca a sugerat anchetatorilor sa-i citeasca volumul "Generalul Revolutiei cu piciorul in ghips" pe care o lansase cam cu o luna inainte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite